MTI Fotó: Biró István
Nyelvtörő
papmeli
2018. szeptember 14. péntek, 12:35
Az összes eddigi reform romba dőlhet az elhibázott döntés miatt, állítják a BBTE bölcsészei.

Időzítésében és megoldásaiban egyaránt elhibázott az a sürgősségi kormányrendelet, mely előírja, hogy ezentúl a kisebbségi tanítók helyett román szaktanárok oktathatják a román nyelvet a kisebbségi elemi osztályokban – állítja egyöntetűen a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Bölcsészettudományi Kara magyar tagozatának vezetősége.

Állásfoglalásukban kijelentik, hogy a döntés nyomán a román nyelv oktatása terén tett eddigi előrelépések dőlhetnek romba. „A román nyelv nem anyanyelvként való oktatásának elfogadása rendkívül komoly szemléleti és oktatásszervezési fordulatot hozott a romániai oktatásba” – hívják fel a figyelmet. Ennek folyományaként az utóbbi években új tanterv, új tankönyvek és újszerű hozzáállás honosodott meg a románoktatásban a kisebbségi osztályokban.

„A minisztérium döntése ennek a sok évi erőfeszítésnek az eredményeit és folytatását veszélyezteti” – állapítja meg a Bölcsészkar vezetősége.

Kifogásként említik, hogy a minisztériumi döntést:

– nem előzte meg szakmai előkészítés, és nincs összhangban a kisebbségi oktatásban alkalmazott, a román nyelv speciális oktatását biztosító eszközökkel,

– diszkriminatív, hiszen a kisebbségi oktatás tanítóit kevésbé képzetteknek és rátermetteknek véli, és szabályosan megszerzett jogokat von el,

– olyan szakembereket bíz meg a román nyelv oktatásával, akiknek nincs képezettségük sem a román mint környezeti nyelv, sem pedig az elemis diákok oktatására.

„Ezért szorgalmazzuk, hogy a magyar politikai érdekképviselet határozottan, kompromisszumok nélkül foglaljon állást ebben a kérdésben, és haladéktalanul, minél több adminisztratív és politikai eszközzel, belátható időn belül érje el a rendelkezés visszavonását, illetve nyerjen garanciákat arra is, hogy többé ilyen helyzet ne állhasson elő” – áll az állásfoglalásban, mely az érintett kisebbségi iskolák, pedagógusok, szülők, szakemberek összefogását is sürgeti.

„A romániai kisebbségek szeretnék, ha igazán hatékony, szakszerű román nyelvoktatásban lehetne részük” – hangsúlyozzák, és ezt szerintük a politikusokkal és román közvéleménnyel is meg kell értetni.

Ehhez viszont – teszik hozzá – nem anyanyelvként, hanem környezeti nyelvként, sajátos módszerekkel kell tanulniuk az állam nyelvét megfelelő szakemberek segítségével.

A sürgősségi kormányrendelet miatt japánsztrájk és online petíció is indult, ezek nyomán a szaktárca kihátrálni látszik az általa gerjesztett fejetlenségből. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán közölte: megállapodott Liviu Dragneával, hogy érvényteleníteni fogják az ominózus cikkelyt. Arról, hogy az erdélyi magyar szülőknek mi a tapasztalata a román nyelv oktatásáról, ITT írtunk.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28139
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.