Egy hét alatt négyen is meghaltak a nyugat-nílusi lázban

Húsznál is több a halálos áldozat ezzel idén.
Hirdetés

Újabb négy emberéletet követelt a nyugat-nílusi láz az elmúlt héten, ezzel idén már 21-re emelkedett a betegség áldozatainak száma. Tavaly hatan hunytak el az országban a betegség miatt.

Az országos tisztiorvosi szolgálat pénteken közzétett heti jelentése szerint a betegség május eleji megjelenése óta az igazolt fertőzések száma elérte a 196-ot. A fertőzésnek leginkább a 60 év felettiek vannak kitéve: a megbetegedések kétharmadát ennél a korosztálynál észlelték.

A nyugat-nílusi láz elsősorban a Kárpátok karéján kívüli területeken, főleg Bukarestben (30), illetve Dolj (29), Olt (20), Iași (19), és Teleorman (15) megyében jelent meg. Erdélyben, illetve a Partiumban Szatmár (6), Szeben (5) és Maros (5) megyében regisztráltak több fertőzést.

A halálesetek közül a legtöbb – hét – Bukarestben történt. A további sorrend: Iași 4, Olt és Konstanca 2, illetve egy-egy Galac, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Suceava és Teleorman megyében.

A hőmérséklet csökkenésével a szakemberek szerint a fertőzések száma is visszaesik.

Hirdetés

A vírusgazdák a madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed a kór, és az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át. A tisztiorvosi szolgálat ezért azt tanácsolja a lakosságnak, hogy – a bőrfelületek elfedésével, az ablakra szerelt szúnyoghálókkal, a ház körüli rendszeres vegyi rovarirtással, a közeli tócsák, belvizek, lápok lecsapolásával és a háztartási szemét eltávolításával – próbálják megelőzni a szúnyogcsípéseket.

A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed, a kór már Szerbiában, Görögországban, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Koszovóban is áldozatokat követelt.

Jóval több a fertőzött
A fertőzések valódi száma a hivatalos statisztikákban szereplőnél jóval magasabb lehet: a fertőzöttek 80 százaléka ugyanis tünetmentes, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki náluk. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, az illető magától meggyógyul. Az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.
A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában azonosították, majd 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt.

Hirdetés