Vallási okokból elküldenék az abortuszra jelentkezőket az egyik hazai kórház orvosai

Csak sürgősségi esetben vállalkoznának rá – állítja a botoșani-i egészségügyi intézmény szóvivője.
Hirdetés

Meglepő bejelentést tett csütörtökön a botoșani-i kórház szóvivője: nem kevesebbet állított, minthogy az egészségügyi intézmény nőgyógyász orvosai a jövőben nem hajlandóak művi terhességmegszakítást végrehajtani.

A szóvivő szerint a szakorvosok közös megegyezéssel jutottak a kommunizmust idéző döntésre, melyet „vallási okokkal” indokoltak. Ştefan Bercea, aki maga is orvos, azt állította, hogy kollégái egyetlen esetben hajlandók eltekinteni döntésüktől: amikor sürgősségi esetről van szó és szükség van a sebészeti beavatkozásra.

Ám úgy tűnik, ha egyáltalán létezik ilyen döntés, arról elfeledkeztek mindenkit értesíteni: a nőgyógyászati osztály vezetője, Maria Olaru a Hotnews.ro megkeresésére tagadta, hogy ilyen megegyezés született volna. Kijelentette, kollégáival továbbra is végrehajtanak kérésre abortuszt. Úgy vélte, a szóvivő által mondottak az intézményen belüli „kommunikációhiány” rovására írhatók.

A moldvai megyében idén csupán 147 abortuszt regisztráltak, míg pár évvel ezelőtt ezek száma meghaladta az ezret. Bár az összefüggés nem bizonyított, a számok alakulásának közel lehet ahhoz, hogy az utóbbi években az ortodox egyház és az ahhoz közel álló civil szervezetek erőteljes abortuszellenes kampányt folytatnak.

Hirdetés