Kihátrál a tanügyminiszter az általa kavart káoszból?

Mégis taníthatják románul az elemistákat a tanítók. Ha már bukott tanárokat se kapnak a feladatra.
Hirdetés
Kihátrálni látszik Valentin Popa az általa gerjesztett káoszból és feszültségből, amit azzal keltett, hogy szakmai egyeztetés nélkül és mindössze tíz nappal a tanévkezdés előtt elrendelte, hogy a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárok oktassák a román nyelvet a kisebbségi elemi iskolákban.
 
A rendelet kiadása felháborította a tanítókat, hogy kivett a kezükből olyan feladatot, amelyre őket képesítették, és olyanoknak adná, akik nem értenek az elemi szintű románoktatáshoz, másrészt kiderült, hogy egyik olyan megyében sincs elegendő romántanár a feladatra, ahol nagyobb számban élnek magyarok, illetve más nemzeti kisebbségek.
 
Emiatt több erdélyi iskolában – szervezetten vagy spontánul – fehér szalaggal tiltakozva kezdték meg a tanévet. Valentin Popa tanügyminiszter pedig
 

megengedőbb hangnemet ütött meg,

amikor a csíkszentdomokosi tanévnyitón szembesítette a sajtó a kérdéssel:
„Nincsenek kizárva a tanítók, csak a prioritáslista amely alapján ezeket az órákat kiosztják, megváltozott” – nyilatkozta a magyar közmédiának.
 
Pénteken körlevélben próbálta tisztázni, hogyan is kellene bevonni a szaktanárokat a román nyelv elemi oktatásába:
  • elsősorban a végleges állással rendelkező román szakos tanárokat kell bevonni,
  • második körben azokat, akik versenyvizsgáztak, de nem kaptak katedrát,
  • ha az adott iskolán belül nincs elég romántanár, akkor más iskolából, más településről vagy más megyéből kell tanárt alkalmazni – idézi a maszol.ro a körlevelet;
  • a tanítók csak ezután kaphatnak lehetőséget, de képzetlenként fizetnék meg őket.

Ma már azzal is visszakozni látszik a miniszter,

hogy azt mondta, a törvénymódosító kormányrendelet ugyan érvénybe lépett, a parlament elé kerül, és ott a képviselők módosíthatják ezt.
 
Szerinte viszont nem megoldhatatlan a román szaktanárok bevonása az elemi oktatásba, úgy véli, ugyanez történt akkor is, amikor a testnevelés órákat, a vallásórákat és az idegennyelv órákat szaktanárokra bízták. Megjegyezte, a módosítások bevezetésekor akkor sem volt meg a szükséges számú szaktanár, de idővel sikerült a tanárokat is biztosítani. 
 
Valentin Popa azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy számtalan nagykövet, oktatási miniszter, mi több, még Navracsics Tibor oktatásért is felelős európai biztos is megkereste: tegyen valamit azért, hogy a kisebbségek nyelvein oktató iskolák diákjai is tanulhassák meg jól a román nyelvet. Hozzátette, korábban a Hargita megyei önkormányzat elnöke a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) panaszolta be a minisztériumot amiatt, hogy nem biztosítja a román nyelv megtanulásának a lehetőségét. 
 
Valentin Popa Csíkszentdomokoson magyar tolmácsolással mondta el tanévnyitó beszédét. Ebben bejelentette, hogy felzárkóztató program indul a falusi iskolák számára, hogy ezek hasonló színvonalú oktatást biztosíthassanak, mint a városi tanintézetek.
 

 

Hirdetés