Az EP számon kéri a kormányon a bukaresti tüntetők elleni erőszakot

Viorica Dăncilă kormányfőt is Brüsszelbe citálhatják.
Hirdetés

Október első hetében rendez vitát a romániai jogállamról az Európai Parlament plénuma, jelentette be ma Facebookján Siegfried Mureşan EP-képviselő. Az ilyen vitákra általában meghívják a kipécézett ország miniszterelnökét is, de a román kormány még nem jelezte, hogy Viorica Dăncilă kapott-e ilyen meghívót, vagy döntött-e már arról, hogy elmegy a vitára.

A romániai jogállam kérdésének napirendre tűzését az EP-frakciók elnökei döntötték el a zöldek javaslatára a csendőrség erőszakos fellépése miatt az augusztus 10-i bukaresti tüntetésen. Mureşan szerint ez csak az első lesz a Romániáról szóló viták sorában: hamarosan az EP szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága is megvitatja Románia helyzetét Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének jelenlétében.

Azt, hogy a tüntetőkkel szemben jogosan vetett-e be erőszakos ütlegelést, könnygázgránátokat, paprikasprayt és vízágyút a csendőrség, a katonai ügyészség vizsgálja augusztus 11. óta. Szeptember 3-ig 770 feljelentést összesítettek a csendőrség ellen, közölte a főügyészség sajtóosztálya. Ugyanakkor 62 csendőr vallotta, hogy erőszakos támadás érte őket tüntetők részéről. Többen nem egyéni, hanem közös feljelentést tettek, az ügyészség pedig közös ügyiratban egyesítette őket.

Hirdetés