Tévedésből aszfaltoznak le egy útszakaszt Magyarfenesen?

A helybeliek sem értik, mit művel épp a felújítást végző cég.
Hirdetés

Nehezen értelmezhető dolgok történnek Kolozs megyében a Magyarlóna–Magyarfenes–Járabánya–Borrév és Fehér megye határa közötti, 107M jelzésű megyei út felújítása közben.

Egy magyarfenesi olvasónk hívta fel portálunk figyelmét arra, hogy az útszakasz felújításával megbízott cég, a Kiat Group alkalmazottai épp elkezdték felbontani az aszfaltot a faluban egy olyan ezer méteres szakaszon, ahol két évvel ezelőtt már új burkolat került az úttestre. Ráadásul az út állapota egyáltalán nem indokolta ezt a műveletet.

Olvasónknak feltűnt, hogy a felújítással megbízott vállalat meglehetősen furcsa módszerrel dolgozik ezen a szakaszon: a szomszédos Magyarlónán áthaladó utat is újraaszfaltozták nemrég, a két település közötti 6 kilométeres, teljes felújításra szoruló szakaszt azonban valamiért átugrották. Pedig ezen a vonalon a teherautó-forgalom kártékony hatásai miatt évek óta sürgőssé vált a korszerűsítés, ezért is furcsa, hogy a vállalat emberei most inkább egy elfogadható minőségű szakaszon szedik fel az aszfaltréteget.

A helyi sajtóban rendszeresen bírált Kiat Group építkezési vállalat egyébként 2011-ben nyert meg egy 438 kilométernyi megyei út felújítására vonatkozó licitet, összesen 66 millió euró értékben. Idén júniusban azonban kiderült, a késéseiről híres cég újabb kétmillió eurót kért a megyei tanácstól, mivel több olyan kivitelezési problémával szembesültek, ami a tervek készítésekor nem volt előre látható.

Hirdetés

Három megyei útszakasz esetében kellett felpumpálni a kivitelezésre szánt összeget, és köztük van a Magyarlónától a Fehér megyei határáig tartó útszakasz is, melynek kivitelezése a 2,8 millió lejjel fog többe kerülni a tervekhez képest, áfa nélkül.

Az ügy kapcsán próbáltuk megszólaltatni Vákár Istvánt, a Kolozs megyei tanács alelnökét, de egyelőre nem sikerült elérnünk. Amint válaszokat kapunk kérdéseinkre, frissítjük cikkünket. 

Hirdetés