Tőkés: Beke és Szőcs politikai elítélt, perük kirakatper

Az európai parlamenti képviselő meglátogatta a börtönben a terrorizmus vádjával elítélt két férfit.
Hirdetés

Beke Istvánt és Szőcs Zoltán jogtalanul ítélték el, ártatlanul ülnek börtönben, perük kirakatper volt – ezt mondta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, miután szerdán meglátogatta a terrorizmus miatt elítélt két férfit a csíkszeredai börtönben.

Az EP- képviselő – aki Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke társaságában látogatta meg a két elítéltet – meglehetősen szokatlan helyszínen, a börtön bejáratánál tartott gyors sajtótájékoztatót.

A nemzeti tanács vezetői a családtagok látogatási idejének terhére találkozhattak a júliusban bebörtönzött két kézdivásárhelyi férfival, akit augusztus 13-án szállítottak a csíkszeredai börtönbe.

Tőkés László elmondta: úgy érezte, hogy szabad emberek ültek egymással szemben a látogatószobában, ahol azonban csak telefonon hallhatták egymást.

Fontosnak nevezte, hogy

az egész erdélyi magyar közösség megfélemlítési kísérlete után a bebörtönzöttek azt üzenték: nincs helye a meghunyászkodásnak, egyenes gerincre és hitre van szükség.

Tőkés László azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Beke István és Szőcs Zoltán nem fogja leülni a kirótt ötéves büntetést. Csak azt tartotta kérdésesnek, hogy „meddig kénytelenek még ártatlanul börtönben sínylődni”. Elismerte ugyan, hogy kiszabadításuk „jogi útja meglehetősen beszűkült”, de úgy vélte: „politikai úton szabad a pálya”.

„A politikai-koncepciós per ellenére is jól vannak a fogvatartottak, s köszönhető ez annak a gondoskodó kis- és nagycsaládi környezetnek is, mely segíti őket e nehéz időkben” – mondta Tőkés, majd hozzátette: bizakodásra ad okot a három erdélyi magyar párt és a két nemzeti tanács összefogása e témában.

„Nincs kibúvó, és főképp nincs helye a külön utas politikának. Ha az RMDSZ meg tudja védeni saját tisztségviselőit, fokozott védelmet kell nyújtson az ártatlan állampolgároknak is. Ha nem ezt teszik, a közérdek szolgálata szenved csorbát, és teljes erdélyi magyar közösségünk kerül veszélybe”

– hangsúlyozta Tőkés.

Hirdetés

„Az Európai Parlament emberi jogi bizottságának tagjaként is mondom, hogy ártatlan embereket nem szabad elítélni. Itt nincs bűntett, itt nincsenek bizonyítékok. Itt egy kirakatperrel van dolgunk” – fogalmazott.

Formailag is képtelenségnek nevezte a két kézdivásárhelyi férfi jogerős elítélését azok után, hogy első fokon a bíróság gyakorlatilag megsemmisítette a vádiratot.

„A fellebbezés nyomán nem szabad súlyosabb ítéletet kiróni, mint az első fokú volt, ha csak nincs valami új körülmény, új bizonyíték a bűntényre nézve. Ilyen új bizonyíték egyáltalán nem létezik” –  mondta.

A román egyházakat és a román politikusokat is arra kérte, hogy védjék meg az ártatlanokat, a meghurcoltakat, a kisebbségeket, azokat, akiknek nem áll módjukban megvédeni önmagukat.

Tőkés László és Beke Csilla, Beke István felesége is arról számolt be, hogy a két elítélt a körülményekhez képest jól van, egy cellában vannak, és a korábbinál emberségesebb körülmények között tartják őket fogva.

Beke Csilla elmondta: szeretné, ha a politikusok nem csak a parlamenti munkára korlátoznák tevékenységüket, és diplomáciai utakon is keresnének megoldást a kialakult helyzetre.

Tőkés közölte: mint megtudta, még arra is lehetőségük van, hogy Wass Albert regényeit olvassák, noha a lakásukon végzett házkutatások során többek között Wass Albert-regényeket és székely zászlókat foglaltak le bűnjelként.

Azt is megjegyezte, hogy az elítélteket Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője és a csíkszeredai magyar főkonzulátus illetékese is meglátogatta már.

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét július elején 5-5 éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság.
 

Hirdetés