Részlet Peter Felix Big Fish Cuisine című installációjából | Fotók: Szabó Tünde
Mimesis
szabot
2018. augusztus 21. kedd, 22:03
Képzeljék, ez nem mindig vicc, és nem csak egyetlen poénnal végződik.
Sőt van úgy, hogy a poénnal nem is fejeződik be a magyar-román párhuzamosok találkozója a Mimesis kortársművészeti kiállításon a Bánffy-palota pincéjében.
 
Mi mást vetett volna fel 2018-ban, ha nem a román centenáriumot az Origo Kulturális Egyesület, amely idén hatodjára verbuválta össze Kolozsvár képzőművészeinek, dizájnereinek legpunkosabb csoportját, hogy tagjai a 100 év pár(huzamos)beszéd témára alkossanak: festményt, fotót, installációt, videóinstallációt, stabil és mobil képeket, talált tárgyakból kompozíciót.
 
 
Lőrincz Gyula: Ütközések
 
A felkért művészek (Alexandru Muraru, Bándi Dániel Dávid, Benedek Elemér, Bob József, Burka István, Daradics Árpád, Darvay Tünde, Diana Drăgan Chirilă, Dorel Găină, Ferenczy Botond, Hideg Margit, Ioana Iacob, Kalló Angéla, Kerekes Emőke, Kuti Botond, László Zsolt, Lőrincz Gyula, Makkai András, Makkai Bence, Márkos Tünde, Matei Toșa, Mátyás László, Mihai Nuțu, Mira Marincaș, Mocan Alexandra, Oana Pop, Peter Felix, Székely-Rafan Lucian, Sipos Sándor, Szentes Zágon, Szőcs Zoltán) érezhető lendülettel vetették bele magukat az alkotásba, a nézők viszont türelemmel vegyék be magukat a Bánffy-palota pincéjébe.
 
Egyrészt azért, mert egyszerre csak 30-35 látogató tartózkodhat a volt borospince hol tágas, hol szűkös hűvösében, másrészt mert megéri elmerengeni egy-egy alkotáson azon túl is, ha már vágjuk a poént, vagy kellően felpaprikázódtunk.
 
Kicsi a rakás
 
Kicsi a rakás! – dobták magukat a művészgyerekek babzsákokra és egymásra a Bánffy-udvaron, a felnőttek világával teljesen párhuzamosan | Fotók: Szabó Tünde
 
A megnyitó is türelempróbálóra sikeredett, szerencsére a Bánffy-udvar árnyékkal, kézműves sörökkel és babzsákokkal könnyítette meg a várakozást arra, hogy találkozhassunk a (nem mindig) találkozó párhuzamosokkal. 
 
„A Ceaușescu-diktatúrát követően Erdély hol a párhuzamos világok otthona (egy sokak által vizionált kelet-európai Svájc helyett), hol kisebb-nagyobb politikai és/vagy társadalmi harcok metszéspontja (lásd 1990 fekete márciusát például). 2018-ban, a gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumának évében teljes mértékben indokolt a kérdés: képesek vagyunk nyíltan szólni párhuzamos világainkról? Párbeszédet folytatni egymás kultúrájáról, egymás kultúrájának elfogadásáról?” – vázolta a kiállítás Szántai János által kidolgozott koncepcióját a megnyitón Márkos Tünde vizuális művész, az Origo Egyesület elnöke.
 
A kérdésekre a kiállító mintegy 30 művész különböző és személyes választ igyekezett adni, de azért megragadható pár közös téma, mondta Zakariás Ágota művészettörténész. Ilyen például az identitás(keresés), a többes identitás, elvándorlás, gyökerek elvesztése/megtalálása, többnyelvűség, a rálátás egyszerre több (egymással akár kapcsolatot teremtő) kultúrára.
 
Zakariás Ágota Darvay Tünde képei előtt
 
Zakariás Ágota művészettörténész nyilatkozik Darvay Tünde mesés alakjai előtt, akik egyik képen se akarják felfedni magukat.
 
A többnyelvűség a megnyitón is hol párhuzamos volt (az alapvető információk mindkét nyelven elhangzottak), hol metszette önmagát: a két-két román és magyar kolozsvári költő felolvasását nem fordítás, hanem a BHF trió dzsesszfutamai kötötték össze.
 
Ezalatt már lebuktunk a pincébe, ahova egy darabig elkísértek a fenti ritmusok, majd teljesen lekötötte a figyelmünket Márkos Tünde barokk dallamokra előadott könnyed gerinctornája a korai Wittgensteinnak az etikai kifejezhetetleségét kifejező tételeinek előterében, vagy épp Irsai László Zsolt fehér és fekete gólyája, akik számára a fészek ugyan közös, de a perspektíva nem.
 
Gólyák és párhuzamos árnyékok a pincében 
Gólyák és párhuzamos árnyékok a pincében 
 
A közhelyszerű párhuzamossági toposzok, mint a Janus-arc vagy a romániai magyar irodalom, váratlan vagy alig látható kereszteződéseket világítanak meg, miközben a párhuzamosan, de nem egyszerre cseppenő vízcseppek már-már harmonikus hangzást adnak különböző méretű és különböző módon rozsdásodó fémedényeken.
 
Kalló Angéla drazsépoénja pedig egészen zsigerivé válik egy '90-es évekbeli fotója előtt, amelyen az akkor veszélyesen pusztuló, bonchidai Bánffy-kastély előtt juhnyáj legel.
 
Peter Felix: Big Fish Cuisine
 
Peter Felix: Big Fish Cuisine – részlet
 
Üt még a narancsfának titulált csaláncserép vagy a térképekből kirajzolt, egymással farkasszemet néző, nagy-magyar és nagy-román hal poénja, és bőven el lehet morfondírozni a színes, egymással párhuzamos lapkák egymással szintén párhuzamos oszlopainak többszínű árnyékán, amely nyílként vezet egyik oszloptól a másikig.
 
Több poént nem lövünk le, augusztus 26-ig lehet menni megfejteni őket a Szépművészeti Múzeum udvaráról nyíló pincében reggel tíz és délután öt között.

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.