Mégis betiltják a jobbkormányos autókat Romániában

Sok problémát ezzel nem oldottak meg, mivel az EU-n kívüli államokból behozott járművekről van szó.
Hirdetés
A közlekedésügyi miniszter már aláírta a rendeletet, miszerint ezentúl nem helyezik forgalomba a jobbkormányos autókat Romániában. A rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől lép hatályba és kizárólag azokra a járművekre vonatkozik, melyeket az Európai Unión kívülről hoznak be az országba. 
 
Nagy-Britanniában jobb oldalon van a gépkocsik kormánya, de amíg a szigetország az Európai Unió tagja, nem lehet betiltani az onnan behozott autók forgalomba helyezését Romániában. Lengyelországban korábban korlátozásokat vezettek be a jobb oldali kormányos autók esetében, az EU pedig szabályszegési eljárást indított az ország ellen.
 
A júliusban közvitára bocsátott módosítás indoklása szerint a jobbkormányos járművek veszélyesek, mivel a hazai közlekedési viszonyok közt nem biztosítják a közlekedési környezet megfelelő áttekinthetőségét. Csak az elmúlt két évben, az autóadó kiiktatását követően 25 ezer ilyen gépkocsi került be a romániai nyilvántartásba, így a számuk eléri a 40 ezret is.
 
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egy idei felmérésében egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobb menetirányú közlekedésben használt jobbkormányos autók esetében akár 40 százalékkal is növekedhet a közúti baleset esélye.

Hirdetés