Közel 200 feljelentést tettek a csendőri erőszak miatt

A főügyészség átvette az irányítást a nyomozásban.
Hirdetés

Szerda délig 192 büntetőfeljelentés született a csendőrök péntek esti brutális fellépése miatt, jelentette be Ionel Corbu katonai ügyész, aki újabb dokumentumokat kért a csendőrségtől.

A katonai ügyészség szombaton indított hivatalból nyomozást amiatt, ahogy a csendőrség előző éjjel könnygázzal, vízágyúval és gumibotokkal ment neki nemcsak a randalírozóknak, hanem a békés tüntetőknek is, és erőszakkal ürítette ki a bukaresti Victoriei teret. A csendőrök mindenkire irányuló brutalitása miatt több mint 400-an szorultak orvosi ellátásra, és hetvenen kerültek kórházba. Emiatt felmerült a szolgálati visszaélés, a visszaélés jellegű viselkedés és a szolgálati hanyagság gyanúja.

A csendőrség átküldte az ügyészségnek a kért dokumentumok zömét, a péntek esti fellépés akciótervét, a beavatkozási tervet és a műveleti naplót. Az ügyészek kérték a prefektusi parancsot is a beavatkozásra, de azt még nem kapták meg, mondta Ionel Corbu, aki szerint eddig több mint 160 csendőrt azonosítottak azok közül, akik részt vettek az augusztus 10-i akcióban.

Kedd délután Augustin Lazăr főügyész elrendelte, hogy az ügyet a katonai törvényszék ügyészségétől vegye át a főügyészség keretében működő katonai ügyészség, hogy a sok feljelentést és az ügyet egységesen kezeljék.

Bár tegnap az akkor még tisztségben lévő csendőrparancsnok is kiállt a sajtó elé, semmilyen magyarázattal nem szolgált arra, miért nem emelték ki a tüntető tömegből a rendbontókat, a csendőröket támadó huligánokat, és mi indokolta, hogy a teljes, több tízezres tömeget erőszakkal szorítsák ki a térről.

Hirdetés