Új trolik és villamosok jönnek Kolozsváron az elektromos buszok után

Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
Hirdetés

Újabb 50 vadonatúj trolibusz fog közlekedni Kolozsvár utcáin, miután a Solaris cég megnyerte az ezekre kiírt versenytárgyalást. A lengyel cég egyedüliként tett ajánlatot a járművek legyártására, a szerződés értéke mintegy 123 millió lej.

Egyetlen jármű közel 2,5 millió lejbe kerül áfa nélkül, közölte egy rádióműsorban Emil Boc polgármester. Az elöljáró szerint a 18 méter hosszú trolik 140 személy szállítására alkalmasak, 36 ülőhely van bennük. Az ultramodern járműveken fogyatékkal élő, kerekesszékes személyek is utazhatnak, videókamerák, WI-FI és légkondicionáló berendezés is van bennük.

A keretszerződés szerint a lengyel cég négy év alatt szállítja le a járműveket, az első trolik jövő ősszel érkeznének. A beruházást a Regionális Operatív Program (POR) keretében és a helyi büdzséből finanszírozzák.

A kolozsvári önkormányzatnak nem volt nagy választása a nyertes kiválasztásakor, bár a feladatkiíró füzet iránt több cég is érdeklődött, ajánlatot csak a Solaris tett. A korábbi, februárban kiírt licitet érdeklődők hiányában érvényteleníteni kellett. A lengyel cég egyébként országos premierként 30 elektromos autóbuszt is gyártott már Kolozsvárnak, az első 11 június elseje óta közlekedik.

A kolozsvári polgármesteri hivatal a trolik és buszok mellé villamosok beszerzését is tervezi, a 22 vadonatúj járművet az aradi Astra Vagoane fogja legyártani. A járművekért összesen 170 millió lejt fizet a kincses város. A román cég eddig egyedüli ajánlattevőként Nagyváradnak és Galacnak is gyártana villamosokat.

Hirdetés