Ilyen is van: az RMDSZ bírálja az általa támogatott kormánykoalíciót

A szövetség szerint a költségvetés-kiegészítés újra ellehetetleníti a helyi önkormányzatokat.
Hirdetés

Tiltakozik az RMDSZ országos önkormányzati tanácsa amiatt, hogy Bukarestnek – bevett szokás szerint – ismét maga felé hajlik a keze, amikor pénzosztásról van szó. Közleményében a szövetség konkrétan arra hívja fel a figyelmet, hogy a költségvetés-kiegészítésre szánt hatmilliárd lej négyötödét a kormány a központi kasszába tartja, ismét lehetetlen pénzügyi helyzetbe hozva a helyi önkormányzatokat.

Az RMDSZ attól tart, folytatódik az elmúlt év végén megtapasztalt „közpénzügyi ámokfutás”, s a felelőtlen pénzosztással a kormány gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja a helyi közösségek fejlesztési terveit. Rámutatnak: az elkeseredett önkormányzati alkalmazottak már fontolgatják a sztrájk és a tüntetés lehetőségét. 

Felszólítjuk Románia kormányát, a román politikai pártokat és az önkormányzatok romániai képviseleti testületeit, hogy járjanak el valamennyi önkormányzat pénzügyi keretének a 2017-es szintre való maradéktalan visszaállítása, valamint a helyi és megyei infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges pénzalapok biztosítása érdekében” – írja hétfői közleményében az RMDSZ szaktestülete. 

Mint ismeretes, az RMDSZ 2016 decemberében négy évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a PSD-ALDE kormánykoalícióval, a paktum miatt a szövetséget szinte napi rendszerességgel érik bírálatok az erdélyi magyar közösség részéről.  

Hirdetés