Eltakarja Vajdahunyad várát az épülő luxusszálloda

Most mit szarakodunk itt valami ódon romok miatt? Épüljön a szép jövő!
Hirdetés

Hunyadi János vajdahunyadi sasfészke valóban a várak királya, ahogy Mikszáth Kálmán nevezte. Szép vár, nagy vár, világhírű vár, és egész jó állapotban is van. Szóval jogosan büszkélkedhet vele magyar, román, aki csak a magáénak érzi.

Eleonora Carmen Hărău, a szállodás hölgy (Fotó: Hunedoara Liberă)

Igen ám, viszont akadnak olyanok, akik magasról tojnak az olyan marhaságokra, mint a történelem, a műemlékek, illetve azok környezete. Ilyen figura például Eleonora Carmen Hărău. Hogy ki ő? Hát, kérjük tisztelettel, ő egy politikus, a Nemzeti Liberális Párt színeiben. 2012 és 2016 között parlamenti képviselő. Jelenleg szenátor. És a S.C. Proserv S.A. nevű vállalat anyacégének 50 százalékos részvényese, többek között.

A vár meg a szálloda helye, korábbi fotó (Hunedoara Liberă)

Hirdetés

De mi köze a Proserv vállalatnak Vajdahunyad várához? Egyszerű. A Proserv vállalat kezdte el felhúzni 2015-ben azt a luxusszállodát, amely a vártól gyakorlatilag egy köpésre terül el, 2600 négyzetméteren. Ja, az épület két emeletes. És a tulajdonosa a Hărău család.

De mi a baj a szállodával? Hát az, hogy szó szerint eltakarja a várat. Persze, annak idején, a projekt benyújtásakor a Hunyad megyei város- és területrendezési bizottság egy tagja, Radu Radoslav építész, egyetemi tanár jelezte, hogy a Hărău-féle szálloda túl magas, és el fogja takarni a világhírű várat. Urbanisztikai szempontból a szálloda gyakorlatilag megerőszakolja a tájat, amelynek központi eleme a vár kellene, hogy legyen. A professzor nem akarta kommentálni a szálloda terveit építészeti szempontból, állítása szerint a negatív szavazat tökéletesen tükrözte a véleményét.

Nos, Radoslav úrnak tökéletesen igaza volt. Ma, amikor a szálloda már áll a lábán, világos, hogy nem ott lenne a helye. De ott van. És valószínűleg ott is marad. A valóban sokkoló képek megtekintése céljából kattintson ide. De figyelmeztetjük: nem gyenge idegzetűeknek való látvány.

Hirdetés