Tusványos elmúlt, a medvék maradtak

Az illetékes minisztériumot az sem mozgósította a medvék kapcsán tartott válságülésre, hogy csütörtök hajnalban egy gyermekvédelmi központ teraszán fagyizott a medve.
Hirdetés

A Hargita megyei prefektus, Jean-Adrian Andrei eddig nem túl sokszor hallatta a hangját a székelyföldi medvehelyzet kapcsán, viszont ezúttal részt vett azon a tusnádfürdői tanácskozáson, melyet az illetékes önkormányzatok és hatóságok hívtak össze. Túl sok újdonsággal vagy megoldási javaslattal nem állt elő, de legalább megtalálta, hogy kit lehet hibáztatni azért, mert nem történt eddig előrelépés a medveveszélyt illetően: a vadászatot ellenző civileket.

A prefektus a Mediafax beszámolója szerint elmondta: a legális vadászat már megoldotta volna a helyzetet, ha a civil társadalom nem ellenzi azt. A jelenlegi körülmények között semmi mást nem tehet, mint hogy nyugalomra int. A kormánybiztos azt javasolta a lakosoknak és a látogatóknak, hogy a megelőzés érdekében tartsák be a hatóságok felhívását, és értesítsék a 112-őt, ha medvével találkoznak. Ugyanakkor az erdei gyümölcsöket és gombákat begyűjtőknek azt tanácsolta, hogy kerüljék el azokat a helyeket, ahol köztudomásúan medvecsaládok élnek.

A tanácskozást megelőzően, szerdáról csütörtökre virradóan egy medve besétált a Szent László Gyermekvédelmi Központba és kirámolta a hűtőszekrényt, többek között megdézsmált egy doboz fagyit is. Borboly Csaba megyei tanácselnök a helyszínen mérte fel a kárt. Élő bejelentkezéséből kiderül: jelenleg annyit lehet tenni, hogy begyűjtik a bizonyítékokat a veszélyes medvékről, és ezek alapján kérik az intézkedést.

Hirdetés

Szerinte arra is szükség van, hogy beazonosítsák a személyeket, akik nem használják a medvebiztos kukákat, hanem ezek mellé helyezik a kifejezetten medvének szánt eledelt. Ők is felelősek abban, hogy a medvék bejárnak a háztartásokba, vélekedett. Borboly szóvá tette, hogy az egyeztetésre hiába várták a minisztérium képviselőit, senki nem jött el. Ez is azt igazolja, hogy ezen a téren Székelyföldnek önrendelkezése van, fogalmazott.

Júliusban egyébként két személy került kórházba medvetámadás következtében. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt nagyobb baj, amikor a gyerekekkel teli épületben falatozott a nagyvad.

Hirdetés