Nagybányának van saját gyártású elektromos autója?

Van biza. Egy helyi vállalkozó a Tesla sikerén fölbátorodva nekiállt, és összedobott egy villanyautót. Már fut is.
Hirdetés

Az illető úriembert úgy hívják, hogy Gheorghe Mureșan, és korábban textilipari vállalkozása volt. Miután látta, hogy Elon Musk Teslája mekkorát futott (sőt, kiröppent a világűrbe is), kapta magát, feladta korábbi vállalkozását és nekiállt összekalapálni egy villanyautót. Felvette a kapcsolatot a hazai és külhoni forgalmazókkal, bütykölt, szerelt, és végül sikerült összeraknia néhány modellt, amelyek már gurulnak is az utakon, például Nagybányán, Kolozsváron és Bukarestben.

A tervező-konstruktőr elégedett a jármű gyorsulásával, azt állítja, anélkül elstartolhat valaki a jelzőlámpánál, hogy hátulról rádudáljanak. A jelenlegi modell maximális sebessége 55 km/h. A jármű elülső felében található öt darab  8 voltos, 150 amperes akkumulátor az autó szíve. Ezzel a megoldással 100 kilométeren gyakorlatilag 7-8 kilowatt a fogyasztás, amelynek ára három lej alatt van.

A nem túlzottan leleményes elnevezésű (GTG, jaj, de reméljük, hogy ez csak afféle „munkanév”) villanyautót városi közlekedésre fejlesztette ki Mureșan úr és csapata. 120–150 kilométert lehet vele gurulni „egy szuszra”, vezetési stílustól függően. A modell ára potom 13 700 euró.

A máramarosi vállalkozó terve az, hogy a közeéljövőben felépít egy összeszerelő üzemet, amelynek költségeit (másfél millió euró) európai pénzalapokból kívánja fedezni.

Hirdetés