Büntetik a szexuális vagy lelki zaklatást, de a fene tudja, mi alapján

A rendőrökre bízzák az elkövetők megbírságolását, de a törvényből nem derül ki, hogyan kell eljárniuk.
Hirdetés

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a férfiak és nők esélyegyenlőségéről szóló törvény új változatát, amely több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. A lényege nagyjából az, hogy szabálysértésnek számít és 3000-től 10 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető ezentúl Romániában az a szexuális, vagy lelki zaklatás, amely nem minősül bűncselekménynek. 

A törvény kimondja: minden olyan helyzet zaklatásnak minősül, amikor valaki nemi identitása miatt nemkívánatos, sértő, megfélemlítését, megalázását, megsértését célzó vagy eredményező bánásmódban részesül. 
 
A szexuális zaklatást arra értik, ha valaki szexuális töltetű, nemkívánatos gesztusok, vagy megjegyzések áldozatává válik, amelyek méltóságának megsértését, megfélemlítését, megalázását célozzák, vagy eredményezik. A „lelki zaklatás” fogalmát a törvény azonban már nem tisztázza.
 
De most jön a balladai homály: a törvénymódosítás szerint rendőrök, csendőrök, határőrök vagy helyi (önkormányzati alkalmazásban lévő) rendőrök állapíthatják meg és nekik kell majd a bírságot is kiszabniuk. 
 
De vajon mi alapján? Na ez pont nem derül ki, mivel a tettenérés, vagy bizonyítási eljárás módozatait a jogszabály nem részletezi. 
 

Hirdetés