Vasárnap jól odaütnek a román hazafiak a magyar nyelvhasználatnak

De nem ám a Székelyföldön. Elmennek szépen Bukarestbe.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma bejelentette: július 28-án, szombaton tüntetést szervez Bukarestben, Románia fővárosában, mégpedig a közigazgatási törvény tervezett módosításai ellen. A tüntetés időpontja közben picit változott: nem szombaton, hanem vasárnap (július 29.) fognak masírozni. Nem tudjuk, csak feltételezzük, hogy a derék hazafiak nem akarják kihagyni Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati, tusványosi beszédét. Ami érthető is lenne, hiszen mi önthetne több olajat a nemzetféltő lelkek tüzére, mint egy Orbán-beszéd.

A székelyföldi román hazafiak azért vonulnak Bukarestbe, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a közigazgatási törvény módosításaival kapcsolatban (amely törvényt, ugye, időközben Klaus Iohannis államelnök visszaküldött a parlamentnek). Szerintük ugyanis a módosított törvény alapján a magyar második hivatalos nyelvvé lép elő Románia területén, ami alkotmányellenes, és hazaárulás, mert a végső cél úgyis az etnikai alapú autonómia, meg egy etnikai enklávé létrehozása Románia szívében!

A tiltakozó felvonulás vasárnap délután öt órakor kezdődik, az Alkotmány (Constitutiei) téren. Délután hat óráig beszédek hangzanak el, majd a menet végigmegy a fővároson, egészen a Cotroceni palotáig, ahol a tüntetők követelni fogják Klaus Iohannis elnöltől, ne hirdesse ki a közigazgatási törvényt.

Szép vasárnapunk lesz!

Hirdetés

 

Hirdetés