Nagy-Magyarországot ábrázoló diákrajz verte ki a biztosítékot a minisztériumnál

Egy székelyudvarhelyi iskola diákjai rajzolták még június 4-én. Nem épp úgy, de azért vizsgálat indult.
Hirdetés

A székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában vizsgálódik az oktatási minisztérium ellenőrző testülete, mivel az iskola diákjai állítólag Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

A vizsgálat tényét Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő erősítette meg az MTI-nek. Elmondta, a bukaresti illetékesek a következő két-három napban ellenőrzik az iskolában történteket. És azt is kivizsgálják, ahogyan a tanfelügyelőség eljárt az ügyben.

A rajzokról készített fényképek ugyanis közvetlenül az esemény után felkerültek az iskola Facebook-oldalára, de miután ennek a sajtóban kedvezőtlen fogadtatása volt, eltávolították a közösségi oldalról.

Az ügyről a ZiarHarghita.ro számolt be még júniusban több cikkben is, többek között a román hatóságok közbelépését kérve. Természetesen a Hargita megyei prefektus is értesült az esetről, aki bírálta emiatt az iskola igazgatóját. Azt rótta fel neki, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulóján „politikai jellegű” rendezvénybe keverte az iskola diákjait.

Diákrajz a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Középiskolában

Fotó: ZiarHarghita.ro

Hirdetés

Görbe Péter beszámolója szerint az inkriminált napon a székelyudvarhelyi tanintézet a magyarországi testvériskoláját látta vendégül a Határtalanul program keretében. Az iskola tanárai szerint június 4-én az volt a diákok feladata, hogy rajzolják le az udvarra azokat a területeket, ahol jelentős számú magyar közösségek élnek.

Így rajzolódott ki Nagy-Magyarország térképe, állítja a főtanfelügyelő, miközben a pedagógusok az anyaországi és a külhoni magyarok közötti kapcsolatok építésének fontosságáról beszéltek a diákoknak.

 

Hirdetés