A szórványban is bulizhatnak a Partiumi Magyar Napokon

Szatmár és Máramaros megye több települését is behálózza idén a Partiumi Magyar Napok. És román fordítás is lesz.
Hirdetés

Nem csak Szatmárnémetire összpontosít idén a Partiumi Magyar Napok, a régió legnagyobb magyar fesztiválja Nagykárolyra, Tasnádra és Máramarosszigetre is kiterjeszti programjait és több újítás is lesz.

A szervezők azért kezdeményezték az augusztus 20. és 26. között zajló fesztivál helyszíneinek bővítését, hogy a kulturális programok azokhoz is eljussanak, akiknek nincs lehetőségük Szatmárnémetibe utazni. Ugyanakkor a szórványban élő magyarokra is gondoltak, közölték pénteken. Stier Péter főszervező szerint

idén hangsúlyosabban nyitnak a román közönség felé is,

a színházi előadások és a filmek román felirattal lesznek megtekinthetők. A Magyar Állami Opera a Figaro 2.0 – Gördülő opera című vígoperát adja elő, de fellép a Maros Művészegyüttes és az Udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata, mely Lars von Trier A főfőnök című vígjátékával érkezik Szatmárnémetibe.

A fesztiválon a Szegedi Kortárs Balett és a Békéscsabai Jókai Színház is bemutatkozik, utóbbi Tamási Áron Ősvigasztalás című drámájával. A Partium legnagyobb magyar fesztiváljának nagyszínpadán többek között Király Viktor és Herczku Ágnes, valamint Demjén Ferenc lép fel.

Hirdetés

Az idei magyar napokon a gyermek és a kézműves programok is gazdagabbak lesznek, a rendezvénysorozat kiemelt programjának szánt könyvvásáron 12 kiadó vesz részt. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere arról számolt be, hogy a magyar napok évről-évre egyre több látogatót vonz a városba és a román lakosság körében is egyre nagyobb elismerésnek örvend.

A fesztivál programja itt böngészhető.

Hirdetés