Nem igazán értenek egyet a koalíciós vezetők Iohannis felfüggesztésével kapcsolatban

Călin Popescu Tăriceanu szerint nem prioritás, Liviu Dragnea szerint viszont de.
Hirdetés

Kissé csikorogni látszik a bukaresti kormánykoalíciós együttműködés: Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke ellentmondott a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragneának, aki szerint továbbra is napirenden tartják Klaus Iohannis államfő tisztségéből való felfüggesztésének a kérdését.

Tăriceanu csütörtökön este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta: ha az elnök tiszteletben tartja az alkotmányt, nem gondolja úgy, hogy elsődleges problémának kellene lennie a felfüggesztésnek.

A szenátus elnöke szerint a felfüggesztésnek „erős politikai és alkotmányos alappal” kell rendelkeznie.

Hozzátette ugyanakkor: a „párhuzamos állam” elleni küzdelmet folytatni kell.

Koalíciós partnere, Liviu Dragnea minden bizonnyal nem fogadta kitörő örömmel  Tăriceanu nyilatkozatát, ő ugyanis szerdán este arról beszélt: okés, hogy Iohannis a felfüggesztésre vonatkozó fenyegetés nyomán leváltotta tisztségéből a korrupcióellenes ügyészség főügyészét, de az a tény, hogy az ezt kötelezővé tevő alkotmánybírósági ítélet után még 32 napig kivárt, azt jelzi, nem az alkotmány tisztelete, hanem saját pozíciójának megmentése volt az igazi célja.

Hirdetés

Ezért Dragnea szerint nem jegelik a felfüggesztés ötletét, mint mondta, szerinte nem történhet olyasmi, hogy ősszel ne merüljön fel ismét a téma.

Ami előre vetíti, hogy szeptemberig  Tăriceanu és Dragnea még számos izgalmas, egészséges feszültséggel teli közös pillanatot él át.

Hirdetés