A székely „terroristák” kovácsolják össze az erdélyi magyar politikai egységet?

Összefogva szerveznek tüntetést az erdélyi magyar pártok és civil szervezetek Kézdivásárhelyen a terrorizmus miatt elítélt Bekéékért.
Hirdetés

Közös sajtótájékoztatón jelentették be az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői, hogy nagyszabású tüntetésre várják mindazokat, akik szerint ártatlanul ítélték el Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmus vádjával bebörtönzött két aktivistáját.

A tüntetés július 12-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik az udvarteres város főterén, és a szervezők abban bíznak, hogy a közös mozgósítás révén több ezren vesznek majd részt a megmozduláson. Igény szerint buszos utaztatást is biztosítanak a nagyobb székelyföldi városokból.

„Száz éve akarnak minket is eltakarítani Erdélyből, azonban ez nem fog menni. Amikor összefogtunk, mindig volt eredmény is. Örvendek, hogy végre közösen egy asztalhoz ültünk, bár az alkalmat erre felháborító esemény adta, de most közösen tudunk lépni nemzeti ügyeinkért” – fogalmazott a hétfői, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Kulcsár-Terza József, az MPP parlamenti képviselője az EMNT közleménye szerint.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke szerint a magyar közösség számára az elmúlt hét döntései – a gyulafehérvári Batthyáneum ügyében született kedvezőtlen döntés, a Bánffy-erdők visszaállamosítása, a Beke-ügy, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök tízezer eurós büntetése a székely zászló miatt – egy olyan pofonsorozatot jelentenek, amelyet nem érdemelt meg, „még centenáriumi születésnapi ajándékként sem”. Sándor Krisztina szerint elérkezett az ideje egy új típusú érdekérvényesítésnek.

Hirdetés

Grüman Róbert, az RMDSZ Kovásznai Megyei Tanácsának alelnöke kihangsúlyozta: a jelenlegi helyzet egy pártok feletti összefogást eredményezett, egy nemzeti ügy érdekében. „Székelyföldön nincsenek terroristák. Beke István és Szőcs Zoltán sem azok. Ezzel az ítélettel azt akarja elérni a kormány, hogy az autonómiaharc ne folytatódjon, de még mindig van több olyan demokratikus eszköz, amelyet ki lehet használni az ügy érdekében” – jegyezte meg Grüman.

Mint arról beszámoltunk,szombaton már lezajlott egy tüntetés Kézdivásárhelyen, melynek résztvevői Beke és Szőcs szabadon bocsátását követelték, és hangsúlyozták politikai foglyoknak tekintik a két vármegyést.

Hirdetés