Bekéék elítélése: tüntettek Kézdivásárhelyen a magyarellenes támadásnak tartott ítélet ellen

Nem nyugszanak bele a bíróság döntésébe.
Hirdetés

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt erdélyi aktivistáinak szabadon bocsátásáért gyűltek össze tiltakozók szombaton a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobornál – számolt be az eseményről a Székelyhon. A város főterén ismét kifeszítették az Igazságot Beke Istvánnak! és az Igazságot Szőcs Zoltánnal feliratú molinókat.

„Öt év a semmiért: ez egy felháborító, jogi köntösbe öltöztetett székely- és magyarellenes támadás és provokáció, az európai jogállami elvek teljes sárba tiprása”

– szögezte le beszédében Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Szerinte Beke István és Szőcs Zoltán ügye már túlmutat a személyes sorsukon, rajtuk keresztül akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen. Hozzátette, a magyar kormány illetékesei jelenleg kiemelten foglalkoznak az üggyel, és

„várhatóan nem hagyják magára két, egyébként magyar állampolgárságú derék székelyt”.

Kifejtette, jogi úton két fronton is dolgoznak: a védelem a rendkívüli jogorvoslatot kéri, és előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézendő sürgősségi kérelmet.

Az ügyvéd szerint mindkét eljárás a jogerős ítélet megsemmisítését eredményezheti, ugyanakkor az amnesztia igénybevételét sem tartják kizártnak. Kifejtette, a kötelező uniós normának minősülő kerethatározat szerinti terrorcselekménnyé minősítés legalapvetőbb feltételei ebben az esetben hiányoznak, mivel a vád szerinti előkészületi cselekmények, eszközök alkalmatlanok bármilyen károsításra, illetve ezáltal a lakosság komoly megfélemlítésére.

Hirdetés

Ugyanakkor rámutatott, a két elítélt a nemzetközi jogi standardok szerint egyértelműen politikai fogolynak minősül.

Kulcsár Terza József képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke összefogásra szólított fel, mert mint mondta, ma két barátunkat vitték el, holnap tízet, aztán százat, de mindenkit nem tudnak elvinni.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke felszólalásában kifejtette, a magyarokkal kapcsolatos döntésekben a döntő szót mindig a román titkosszolgálat által irányított párhuzamos hatalom mondja ki. Politikai döntés, ítélet született, a megfélemlítés szándékával – mondta Izsák Balázs.

Hirdetés