Foci-vb, kilencedik nap: Argentína újra reménykedhet, Svájc feltámadt a szünet után

Szerbia egy félidőn keresztül továbbjutónak számított, de most brazilverésre van ítélve.
Hirdetés

A meccs újdonsága: először fordított egy csapat a vb-n. Vert helyzetből eddig még senki sem nyert meccset, most a svájciak megtették. Hiába volt több helyzete a szerb csapatnak az első félidőben, szünet után a szisztematikusabb, konokabb és jobb erőnlétű csapat bedarálta őket.

A meccs etnikai konfliktusa: a szerb – koszovói albán. Két horvát származású cserecsatár mellett egy bosnyák és négy koszovói albán is pályára lépett a svájci csapatban, a gólokat is utóbbiak lőtték. Nem véletlenül ünnepelt Granit Xhaka, majd Xherdan Shaqiri is az albán címersast imitálva kézzel.

 

 

E-csoport, 2. forduló: SZERBIA–SVÁJC 1-2

Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Milenkovics, Tosics, Kolarov – Matics, Milivojevics (Radonjics, 81.) – Tadics, Milinkovics-Szavics, Kosztics (Ljajics, 64.) – Mitrovics.

Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodríguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri, Džemaili (Embolo, 73.), Zuber (Drmić, 90+3.) – Seferović (Gavranović, 46.).
Gólszerzők: Mitrovics (5.), illetve Xhaka (52.), Shaqiri (90.)
A csoport állása: 1. Brazília 4 pont (3-1), 2. Svájc 4 (3-2), 3. Szerbia 3, 4. Costa Rica 0.

 

Izland veresége Argentínának jött a lejobban,

amely kedden ki-ki meccset játszik az afrikaiakkal.

A meccs embere: Ahmed Musa, aki csak kettesével rúgja a gólokat. Négy éve, Brazíliában egy Argentína elleni meccsen duplázott, a mai két góljával pedig ő lett a Nigéria legjobb gólszerzője a világbajnokságokon.

A meccs legfurább statisztikája: Nigéria az első félidőben egyszer sem lőtt kapura, a másodikban viszont 15-ször. Izland viszont nem tudott mit kezdeni azzal, hogy hátrányba került: szünet előtt 6 lövése volt, utána viszont csak 4.

A meccs Messije: Gylfi Sigurdsson. Izland az argentin zseni kihagyott 11-esének is köszönhetően szerzett pontot az első fordulóban, most viszont a szigetország 10-ese lőtt laza eleganciával a kapu fölé egy büntetőt a 83. percben.

Hirdetés

 

D-csoport, 2. forduló: IZLAND–NIGÉRIA 0-2
Izland: Halldórsson – Saevarsson, Árnason, R. Sigurdsson (Ingason, 65.), Magnússon – Gislason, Gunnarsson (Skúlason, 87.), G. Sigurdsson, Bjarnason – Bödvarsson (Sigurdarson, 71.), Finnbogason.
Nigéria: Uzoho – Balogun, Omeruo, Troost-Ekong – Moses, Etebo (Iwobi, 90.), Mikel, Ndidi, Idowu (Ebuehi, 46.) – Iheanacho (Ighalo, 85.), Musa.
Gólszerző: Musa (49., 75.)
A csoport állása: 1. Horvátország 6, 2. Nigéria 3, 3. Izland 1 (1-3), 4. Argentína 1 (1-4).

Brazília is szenvedett, de nyert 

Miért szenved Brazília? Mert egyoldalú, kiszámítható és meglehetősen körülményes. Az első félidőt sétatempóban játszotta végig, csak a Douglas Costa beállása hozott lendületet a csapatba. Mivel azonban a támadások kizárólag a baloldalon, Neymaron keresztül futnak, rajta kívül pedig csak Coutinho és Marcelo lődözhet, az ellenfélnek könnyű levédekezni őket. Costa Ricának amúgy is ez az erőssége, így a legutolsó pillanatig volt esélye a pontszerzésre.
 

 

Miért bukott el Costa Rica? Mert a támadójátékra semmi engergiája nem maradt, félidőnként csak egy veszélyes akciója volt, kaput találó lövés nélkül.

A meccs újdonsága: az első videobíró által visszavont 11-es. A VAR-rendszer eddig csak abban segítette a játékvezetőket a világbajnokságon, hogy megítélhessék a 11-eseket, most azonban az ellenkezőjére is jött példa. Björn Kuipers holland bíró gondolkodás nélkül büntetőt ítélt, amikor a 78. percben Neymar látványosat homorítva elesett az ötös sarkánál, ám miután visszanézte az esetet, megváltozatta ítéletét. Jól tette. 

E-csoport, 2. forduló: BRAZÍLIA–COSTA RICA 2-0
Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Firmino, 68.), Casemiro,Coutinho – Willian (Douglas Costa, 46.), Gabriel Jesus (Fernandinho, 90+3.), Neymar.
Costa Rica: Navas – Gamboa (Calvo, 75.), Acosta, González, Duarte, Oviedo – Venegas, Guzmán (Tejeda, 83.), Borges, Ruiz – Ureña (Bolaños, 54.).
Gólszerzők: Coutinho (90+1.), Neymar (90+7.)
 


Csak két bekezdésnyi ideje van egy-egy vébémeccsre? Kövesse Góleső érzés sorozatunkat: tömör és plasztikus meccskommentárok a legfontosabb gólokkal.

Hirdetés