Radikalizálódott tunéziai egyetemistát tiltanak ki Romániából

A terroristákat dicsőítő férfit 15 évre tiltották ki az országból.
Hirdetés

Dzsihadista propaganda terjesztése miatt a bukaresti fellebbviteli bíróság nemkívánatos személynek nyilvánított egy tunéziai férfit. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közleménye szerint a kitiltás 15 évre szól.

A B.H.A. monogramú férfi 2015-ben egyetemistaként, tehát tanulmányi vízummal érkezett az országba. A hírszerzés látókörébe 2018 elején került, amikor is B.H.A. erőteljes radikalizálódáson ment keresztül. Mind magatartásában, mind az online térben jelentkező megnyilvánulásaiban a dzsihadista ideológiát képviselte, dicsőítette a terrorcselekményeket elkövető Daesh-tagokat (az Iszlám Állam, az ISIS terroristaszervezet egy másik megnevezése), rendszeresen terrorista propagandát terjesztő oldalakat látogatott, és a SRI megítélése szerint hajlandóságot mutatott erőszakos cselekmények elkövetésére is. Példaképei a 2015–2018 között merényleteket elkövető terroristák  voltak.

A SRI indítványozta a férfi kitiltását Románia területéről, ez alapján a bukaresti fellebbviteli bíróság úgy döntött, a nemzetbiztonsági kockázat miatt 15 évre kitiltja Románia területéről. A belügyminisztérium bevándorlási osztálya őrizetbe vette, és rövid időn belül hazaküldi a radikalizálódott egyetemistát.

Hirdetés