Azonnal kitilthatják saját lakásából is a családtagjait bántalmazót

Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Hirdetés
Döntő kamaraként jóváhagyta hétfőn a képviselőház a családon belüli erőszak megelőzését és visszaszorítását szolgáló, 2003/217-es törvényt módosító tervezetet. 
 
A rég várt változások között szerepel, hogy a bántalmazót azonnal kitilthatják akár a saját lakásából is, míg megérkezik a bírósági távoltartási végzés, illetve kötelezik a helyi hatóságokat, hogy azonnali és széleskörű védelmet biztosítsanak a bántalmazottnak és a bántalmazott gyerekeinek, és 
 

hosszú távon is kövessék a sorsukat.

Ez utóbbit úgy, hogy az illetékes helyi és központi hatóságoknak szabályos időközönként releváns statisztikai adatokat kell gyűjteniük a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetekről, egyrészt felmérendő az áldozatokat segítő szolgálatok hatékonyságát, másrészt a családon belüli erőszak okainak és hatásainak tanulmányozása érdekében. 
 
Az adatokat a nők és férfiak közötti országos esélyegyenlőségi ügynökség összesíti, amelynek évente közölnie kell egy megyékre leosztott felmérést a családon belüli erőszakról – áll még a jogszabályban.
 
Az elfogadott törvénybe beemelték az RDMDSZ javaslatait is, amelynek Nőszervezete több mint egy éve intenzíven kampányol a családon belüli erőszak visszaszorításáért. A téma napirenden tartása mellett egy honlapon összesítették, hogy a bántalmazottak hol és milyen hatósághoz fordulhatnak segítségért.
 
Az RMDSZ javaslatainak egyik kidolgozója, Csép Éva Andrea képviselő szerint Románia ezzel a törvénymódosítással mérföldkőhöz jutott a nők ellen elkövetett és a családon belüli erőszakos cselekedetek megakadályozásában, mert ezek a javaslatok 
 

„az áldozat valós védelmét, a tettes méltó büntetését szorgalmazzák. 

Ezentúl a hatóságok indokolt esetben azonnal, a helyszínen kibocsáthatnak egy ideiglenes, ötnapos sürgősségi távoltartási rendeletet az erőszakot elkövető ellen. Ez idáig ugyanis, amennyiben egy bántalmazott a hatóságokhoz fordult védelemért, a törvények további 72 órára – míg kibocsátották a távoltartási rendeletet – az erőszakot elkövető mellett szóltak. A mai szavazást követően a tettest azonnal kitilthatják, akár a saját ingatlanából is” – idézi az RMDSZ közleménye a voksolás után nyilatkozó képviselőt.
 
Amennyiben a hatóságok kibocsátják a sürgősségi távoltartási rendeletet, a tettes sem személyesen, sem telefonon sem veheti fel a kapcsolatot az áldozattal. 
Az ideiglenes távoltartási parancs ötnapos érvényessége alatt a törvényszék – az illetékes hatóságok javaslatára – kiállítja az állandó távoltartási végzést, ugyanakkor a hatóságok az áldozatnak ügyvédi és jogi asszisztenciát biztosítanak az orvosi ellátás mellett. Csép Andrea kiemelte, 
 
ha az áldozat vagy családtagjai úgy értékelik, hogy az erőszakot elkövető nem tartja be a távoltartási parancsot, biztonsági okokra hivatkozva kérhetik a tettes tartózkodásának elektronikus monitorozását, mi több,
 

ennek megszegése egy hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

A távoltartási végzés betartását GPS-szel ellátott kar- vagy lábpereccel lehet folyamatosan ellenőrizni. Ennek hiányában csak a végzés megszegését tudja megállapítani a hatóság, ha ezt jelzi a bántalmazott. A rendőrség statisztikája szerint csak tavaly 1011 távoltartási végzést szegtek meg a bántalmazók.
 
Romániában minden harmincadik másodpercben megvernek, bántalmaznak egy nőt, évente több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává. Hogy a családon belüli erőszak áldozatainak segítése mennyire széleskörű és odafigyelést igénylő feladat, arról itt írtunk bővebben.

Hirdetés