Egy nem székelyföldi megyeszékhely román polgármestere kér dél-tiroli mintájú autonómiát

A nagybányai polgármester keresetlen szavakkal hajtotta el a vérbe a bukaresti vízfejet. Igaz, elsősorban gazdasági okokat sorolt fel az autonómia mellett, de már ez is nagy dolog.
Hirdetés

Ilyen az, amikor nem csak a soviniszta nagyromán, illetve az üres „centenáriumi” lózungok, hanem a józan ész és a normalitás veszik át az uralmat: egy, az őt megválasztó közösség érdekeit valóban fontosnak tekintő polgármester akkor is rájöhet, hogy a legszélesebb körű autonómia mindenkinek jó, ha történetesen nem magyar.

Mondjuk, ez még előfordulhat szinte bárkivel, az viszont már kevésbé, hogy ezt nyíltan ki is mondja. Márpedig Cătălin Cherecheş. Nagybánya polgármestere ezt meg is tette.

Az elöljáró csütörtökön a máramarosi üzletemberek egyesületének alakuló ülésén kerek perec kijelentette: a gazdasági és közigazgatási autonómia lehetne Románia új országprojektje. Az ügyet még pikánsabbá teszi, hogy az eseményen jelen volt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is.

„Én nem a régiósítás, hanem az autonómia híve vagyok. Nem decentralizációra, hanem gazdasági és közigazgatási autonómiára van szükség. Én azt gondolom, hogy Romániának Dél-Tirolról kellene mintát vennie, egy olyan autonómiáról, amely ösztönzi a helyi befektetőket és a hasznot is helyben hagyja, nem megszűri egy fővároson keresztül, amely egyáltalán nem biztos, hogy Nagybánya, Suceava, Arad, vagy Bákó érdekeit nézi. Azt gondolom, hogy a százéves Romániának új országprojektre van szüksége. Idejét múlt Románia mai közigazgatási szervezése”

jelentette ki Cherecheş.

A polgármester szerint hagyni kellene a helyi önkormányzatokat, hogy a helyi igényeknek és szükségleteknek megfelelően határozzák meg a helyi adókat és illetékeket.

Cherecheş úgy véli: a legfontosabb tőke nem a pénz, hanem az emberek, és az önkormányzatoktól kezdve az üzleti életig mindenkinek a jól képzett munkaerő hiánya jelenti a legnagyobb problémát.

A polgármester beszámolt egy jellemző esetről is, amikor a város egy kereskedelmi társasággal partnerségben pénzt pályázott egy oktatási központra.

Hirdetés

„Jöttek valami fiúk Bukarestből és azt mondták: ti, itt, Nagybányán, 50 pontot érdemeltek ezért. Ezután elmentek Bákóba, ahol volt – meglepő módon – egy pontosan ugyanilyen projekt, amely azonban 70 pontot érdemelt. Paradox módon éppen ugyanaz a cég volt a partner. Akkor milyen igazságosságról beszélünk? Hogy nézzek én Bukarestre úgy, hogy azt mondjam, emberek, ez a főváros, és büszke vagyok azokra, akik vezetnek bennünket? Hát legszívesebben a Bukaresti út nevét Bécsi útra változtatnám, mert oda egyszerűbb és kényelmesebb eljutni, és nem érzem magam megalázva, mint akkor, amikor Bukarestbe megyek”

– mondta Cherecheş.

A polgármester hozzátette: ez a kormány 14 millió eurót „lopott el” Nagybánya költségvetéséből az Adótörvénykönyv módosításával.

Cătălin Cherecheş amúgy nem akármilyen teljesítménnyel büszkélkedhet: a 2016-os önkormányzati választáson úgy választották sima, 70 százalékos arányban ismét polgármesterré, hogy a korrupcióellenes ügyészség által ellene megfogalmazott korrupciós gyanú miatt éppen rács mögött tartózkodott, vizsgálati fogságban. Közel négy hónapot töltött el így, aztán végül kiengedték.

Cherecheşt azután vették őrizetbe, hogy – a DNA állítása szerint – tetten érték, amint 30 ezer lejt vesz át a helyi labdarúgóklub elnökétől. A krrupcióellenes ügyészség azt állítja, Cherecheş 2014-ben felkért egy személyt, hogy vállalja el a Nagybányai Városi Labdarúgóklub elnöki tisztségét, és megígérte, hogy az önkormányzat finanszírozza a klubot, és az adósságait is kifizeti. Cserében saját maga részére visszakérte a klubnak folyósított összeg egy részét.

Hirdetés