Kiengedik a börtönből a választást nyert polgármestert

Közel négy hónapot töltött börtönben, most hazamehet Nagybánya polgármestere: házi őrizetet rendeltek el ügyében.
Hirdetés

Előzetes letartóztatás helyett házi őrizetet rendelt el a kolozsvári ítélőtábla Nagybánya felfüggesztett polgármestere ügyében. Cătălin Cherecheş bár hazamehet, több feltételnek is eleget kell tennie: csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el az otthonát, csak a hozzátartozóival érintkezhet, és köteles megjelenni a bíróságon, ahányszor beidézik. A kényszerintézkedés ideje alatt köteles egy nyomkövető műszert hordani. Ha megszegi a szabályokat, a bíróság azonnal visszaszállíttatja a börtönbe. Az elöljáró felügyeletét a Máramaros megyei rendőrség erre szakosodott osztálya végzi.

Cătălin Cherecheşt április 27-én helyezték 30 napos előzetes letartóztatásba. Ügyvédei kétszer is fellebbeztek, mindkét alkalommal sikertelenül. Annak ellenére, hogy a júniusi helyhatósági választások kampányát a börtönből végezte, a választásra jogosult nagybányaiak 70 százaléka újra megszavazta.

Cherecheşt azután vették őrizetbe, hogy tetten érték, amint 30 ezer lejt vesz át a helyi labdarúgóklub elnökétől. A DNA szerint  Cherecheş 2014-ben felkért egy személyt, hogy vállalja el a Nagybányai Városi Labdarúgóklub elnöki tisztségét, és megígérte, hogy az önkormányzat finanszírozza a klubot, és az adósságait is kifizeti. Cserében saját maga részére visszakérte a klubnak folyósított összeg egy részét. Ennek nyomán 2015 márciusa és augusztusa között a polgármester 70 ezer lejt kapott. Idén április 14-én aztán  Cherecheş 400 ezer lejt kért, azt azonban kikötötte, hogy csak 30 ezer lejnél nem nagyobb részletekben kapja meg.

Cherecheş ugyanakkor azt állítja: több ízben is a saját vagyonából segítette ki a nehéz anyagi helyzetben levő klubot, a klubelnök pedig azért kereste fel az irodájában, hogy visszaadja a kölcsönként a klubnak folyósított pénz egy részét.

Hirdetés