Kifundálta Brüsszel, hogyan buktassa le a kettős minőségű ételeket forgalmazókat

Teljes európai tesztsorozat jön.
Hirdetés
Az Európai Bizottság eljárásmódot dolgozott ki az unióban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős élelmiszerminőség megállapítása érdekében – közölte az uniós bizottság csütörtökön.
 
A nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok a közös uniós eljárásmóddal vizsgálhatják a hasonló csomagolásban unió-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összetételét és jellemzőit – magyarázta Elzbieta Bienkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos.
 
Az egyes EU-tagállamok laboratóriumai hamarosan elkezdik egy teljes európai tesztsorozat keretében alkalmazni az eljárást. Segítségével adatokat gyűjtenek arról, mennyire kiterjedt probléma a kettős termékminőség. A tervek szerint az első eredményeket 2018 végéig közzé teszik. A tesztsorozat gyakorlati iránymutatással szolgál majd a fogyasztókat félrevezető magatartásformákat vizsgáló hatóságoknak – mondta a lengyel biztos.
 
Az Európai Bizottság célja 
  • a fogyasztók jogainak egyértelmű megfogalmazása és megerősítése, 
  • ennek keretében a termékek kettős minőségével kapcsolatos, a fogyasztókat félrevezető tevékenységek betiltása,
  • az illetékes szervezetek felkészítése arra, hogy képviseleti alapon fellépjenek a fogyasztók nevében, 
  • illetve megerősíteni a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok szankcionálási jogkörét.
A közös eljárást a tagállamokkal, a fogyasztói szervezetekkel és az élelmiszeripari ellátási lánc szereplőivel együtt dolgozták ki, hogy tényadatokkal mutathassanak rá azokra az esetekre, amikor azonos márkanév alatt eltérő összetételű termékeket forgalmaznak szerte Európában.

Hirdetés