Zseniálisan alázza a bíróság a focimágnást

Hét gyerekére hivatkozva akart szabadulni Borcea, mire a bíróság: az elítélt úgyis az anyjával lakna, nem a gyerekeivel.
Hirdetés
Még májusban elutasította a Bukaresti Negyedik Kerületi Bíróság Cristian Borcea futballmágnás szabadlábra helyezési kérelmét, és ma jelent meg az elutasítás indoklása. Ebben a bíróság szinte érezhető élvezettel cáfolja meg a Dinamo volt tulajdonosának minden egyes érvét arra, miért kellene őt feltételesen szabadlábra helyezni, és mutat rá a kérelem megalapozatlanságára:
  1. A letöltött büntetés tartama: a bíróság szerint Borcea nem töltött még elég időt a rácsok mögött az általa okozott kár mértékéhez képest.
  2. Jó magaviselet a börtönben: a bíróság hangsúlyozza, hogy a büntetés ideje alatt tanúsított jó magaviselet a „fehér galléros” (vagyis gazdasági) ügyekben elítéltek esetében egyáltalán nem jelzi előre a szabadulás utáni jogkövető magatartást, sőt.
  3. Szabadulás utáni munkavégzés: Borceának hiába vannak remek esélyei, hogy munkát kapjon, mert szabadulási indokként hozta fel a higanymérgezését és esetleges műtéteket is, amelyek miatt viszont nem lenne munkaképes.
  4. Betegségek kezelése: ezek a bíróság szerint nem indokolják a feltételes szabadlábra helyezést, mert minden olyan sürgős kezelés időszakára, amely csak a börtönön kívül végezhető el, felfüggesztik az ítélet végrehajtását.
  5. Hét gyereke van otthon: ezt az átlátszó indokot szedte szét leginkább a bíróság azzal, hogy 
  • akkor bezzeg nem számított Borceának a példamutatás és erkölcsi felelősség a gyermeknevelésben, amikor szemrebbenés nélkül elkövette az adócsalást;
  • büntetésének ideje alatt is felvállalta, hogy hiányzik egyes gyerekeinek az életéből, hiszen legkisebb gyermeke épp ez idő alatt fogant és született meg;
  • női hozzátartozói (saját anyja, illetve gyermekeinek édesanyái) által benyújtott dokumentumokból az derül ki, hogy szabadlábra helyezése után nem a gyermekeivel, hanem az anyjával élne egy háztartásban.
Az elutasítás indokait a bíróság természetesen ékes jogi nyelven fogalmazta meg, amely egyébként csak növeli a szöveg stiláris élvezeti értékét.
 
Cristi Borcea a törvénytelen átigazolások ügyében kiszabott 6 év 4 hónapos szabadságvesztését tölti csalás és adócsalás miatt. Az államot súlyosan megkárosító ügyben 2012-ben felmentették őt a Becali-testvéreket, a DNA azonban rájött, hogy a játékosügynökök több mint kétszázezer euróval fizették le a bírónőt a felmentő ítéletért, akit ezért idén februárban hét év szabadságvesztésre ítéltek.
 
Közben újratárgyalták a játékoseladások ügyét, amelyben végül 2014-ben elítélték Borceát és a Becali-testvéreket, mivel csalárd módon úgy adtak el román játékosokat külföldre, hogy a hazai klubokat tízmillió, az államot másdfél millió dollárral károsították meg. Ioan és Victor Becalit pedig idén a bírónő lefizetése miatt is elítélték, Borceát a megvesztegetési ügyben felmentették.

Hirdetés