Épül a gázvezeték, amelyen át a nemzetféltők szerint Magyarország elhappolja a szent román földgázt

A román gazdasági miniszter közölte: hozzákezdtek a Fekete-tengerben kitermelt földgáz Magyarországra eljuttató BRUA-vezeték építéséhez.
Hirdetés

Magasabb fokozatra kapcsolhatnak a vészharang kongatása közben azok a mélyromán nemzetféltők, akik szerint Magyarország az újonnan épülő nemzetközi gázvezetéken keresztül teszi rá a kezét a román földgázra.

A román gazdasági minisztérium épp a magyar nemzeti összetartozás napján, hétfőn jelentette be ugyanis, hogy a gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz megkezdte a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának építését.

A BRUA vezetéken keresztül juthat majd Magyarországra a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelendő földgáz.

A projekt most kezdődött első, 2020-ig lezáruló szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podişortól a bánsági Temesrékásig. A csaknem félmilliárd eurós beruházás több mint harmadának (179, millió eurót) költségeit az Európai Unió fedezi.

Ion Sterian vezérigazgató szerint a Transgaz rendelkezik a szükséges anyagi és műszaki feltételekkel, hogy a projekt romániai részét határidőre elkészítse. A gázfolyosó romániai szakaszán a három új kompresszor-állomás (Podişor, Jupa, Bibeşti) megépítését április 14-én kezdte meg a Transgaz.

Dănuţ Andruşcă gazdasági miniszter közölte,

a projekt fontos és nem lehet eltérni a külföldi partnerekkel megszabott ütemtervtől.

A vertikális földgázfolyosó létrehozásáról 2016 szeptemberében Budapesten fogadtak el nyilatkozatot a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetések megteremtését és az energiabiztonság megerősítését célzó CESEC munkacsoport miniszteri ülésén.

Hirdetés

Románia vállalta, hogy 2020-ra megteremti évi 1,5 milliárd köbméternyi gáz – mindkét irányú – szállításának műszaki feltételeit a Giurgiu-Rusze román-bolgár kapcsolódási ponton, és évi 1,75 milliárd köbméternyi gázét a román és magyar gázhálózatot összekötő Újpanád – Csanádpalota vezetéken.

A BRUA-folyosó új romániai vezetékét csak a projekt második, 2022-re elkészülő fázisában építenék tovább Temesrékástól az ötven kilométernyire lévő Arad megyei újpanádi  gázelosztó pontig. Ekkora tervezik azt is, hogy a magyar-román gázvezeték kapacitását kibővítik évi 4,4 milliárd köbméterre.

Romániában Szijjártó Péter februári bukaresti látogatása után az ellenzéki médiumok és a jobbközép ellenzéki pártok magyarellenes előítéletekre alapozva támadták a szociálliberális kormánykoalíciót, mivel a magyar külgazdasági és külügyminiszter bejelentéséből szereztek tudomást arról, hogy magyar cégek nyerték meg a román-magyar gázvezeték kapacitáslekötési eljárását, és így – értelmezésük szerint – Magyarországra fog kerülni a kitermelésre váró fekete-tengeri gáz jelentős része.

Teodor Meleșcanu külügyminiszter a médiahisztériára magyarázkodásba kezdett, hogy nem írt alá semmilyen egyezményt a magyar külügyminiszterrel. Rámutatott: egyezményt már csak azért sem írhattak alá, mert ezeket előbb a kormányoknak kellett volna jóváhagyniuk.
 

Hirdetés