Aranyrudakkal vásárolta meg a szabadságát a korrupcióval gyanúsított volt miniszter

Sebastian Vlădescunak egymillió eurónyi óvadékot kellett letétbe helyeznie ahhoz, hogy ne helyezzék előzetes letartóztatásba.
Hirdetés

Kifizette Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter annak az egymillió eurós óvadéknak egy részét, amelyet az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) annak fejében állapított meg, hogy ne előzetes letartóztatásban várja az ellene korrupció gyanúja miatt zajló vizsgálat eredményeit.

A volt tárcavezető a DNA közleménye szerint kedden délután egymillió lejt és százezer eurót helyezett letétbe egy bankszámlán, emellett három kilónyi aranyrögöt is felajánlott garanciaként – ezek értéke 109 ezer euró. De még nincs vége: 488 ezer euró értékű ingatlannal is jótállt a saját szabadságáért. Sőt további bankszámlákkal is kezeskedik érte.

Ennek nyomán a DNA nem rendelte el az előzetes letartóztatása helyezését, csupán 60 napos hatósági felügyelet alá helyezte, ami annyit jelent, hogy legalább hetente egyszer jelentkeznie kell a lakhelye szerinti rendőrőrsön.

Mint megírtuk, Vlădescu esetében május elején állapították meg a hatalmas összegű óvadékot, miután kétrendbeli vesztegetés elfogadásával gyanúsították meg.

A DNA szerint Vlădescu mandátuma idején két ízben is kenőpénzt kapott egy külföldi cégtől, amely a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújítási munkálatait végezte.

Hirdetés

A volt miniszter és az ügyben gyanúsítottként szereplő többi személy
összesen mintegy húszmillió euró kenőpénzt kapott a cégtől a 2005 és 2014 közötti időszakban
azért, hogy egyrészt azért vessék latba a befolyásukat, hogy az illető céggel kössön a román állam szerződést, és időben fizesse ki a munkálatok ellenértékét, másrészt azért, hogy egy másik vasútvonal-felújítási munka után visszafizessék a cégnek az áfát.

Maga  Vlădescu mintegy egymillió eurónyi kenőpénzt kapott.
 

Hirdetés