Elképesztő: botrány nélkül nyílt meg a TIFF

Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Hirdetés
Háromezer néző, közvetlen, de nem túl izgalmas beszédek, filmesszé a nemrég elhunyt Doina Corneáról és a babájáról, valamint egy ütős izraeli film volt a felhozatal tegnap este a kolozsvári Főtéren. A kiadós zuhé ellenére itt nyílt meg a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, a várost tíz napig felpezsdítő TIFF.
 
A bőséges zápornak két azonnali következménye volt: kissé cuppogott utána a vörös szőnyeg, és legalább félórás késéssel, vagyis nagyjából már sötétben kezdődött minden. Ha tolongtak volna az extravagáns kisestélyik, akkor se érvényesülhettek volna, de nem is tolongtak. A legkelendőbb ruhadarab a kispokróc volt, az elegancia vagy magamutogatás helyett a laza kényelem uralta a helyszíni divatot – amilyennek tudni szeretné magát az egész fesztivál.
 
Nem is a flancolás hiányzott az idei megnyitóról, hanem az attrakció. Szinte mindegyik évben, amikor már a Főtéren nyitották a fesztivált, elhoztak egy olyan köztéri színházi produkciót, amitől leesett az állunk, vagy mert annyira szép és éteri volt, mint az óriásira felfújt, fehér lovak, vagy annyira lendületes, mint a Transe Express dobosai. 
 
 
A kolozsvári 3000
 
Bár idén nem kasszasiker közönségfilm nyitotta a fesztivált, megtelt a háromezer férőhelyes főtéri mozi. (Fotók: Szabó Tünde)
 
 
Mihai Chirilov és Tudor Giurgiu
 
A TIFF két motorja: Mihai Chirilov művészeti igazgató és Tudor Giurgiu fesztiváligazgató. Szokás szerint közvetlen hangú beszédet mondtak, és szokatlan módon nem szóltak be senkinek. (Volt rá alkalom, hogy nyilvánosan kipécézték a polgármesteri hivatalt vagy a kulturális minisztériumot, ha a beígért támogatás eltűnt a bürokratikus útvesztőben, vagy szemrehányást tettek volt szponzoroknak, akik pénzt már nem adtak, de meghívókat azért igényeltek volna.)
 
Ehelyett szépen elmondták ugyanazt, amit két hete a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón. 59 országból 227 film és közel 900 meghívott érkezik az idei TIFF-re, és bíznak benne, hogy a színvonal is lépést tart a kínálat megnövekedésével. 
 
 
Emil Boc és Tudor Giurgiu
 
Emil Boc polgármester is bízik benne, hogy Kolozsvár lépést tart a TIFF-fel, és egymást erősítő brandek lesznek, majd amilyen gyorsan feljött, ugyanúgy távozott is a színpadról. Nagyon jól tudta, hogy nem érte jött ki a térre a fesztiválnép.
 
 
 
Két megemlékezés is jutott az idei megnyitóra: Tudor Giurgiu az első TIFF-es retrospektív felidézésével emlékezett a nemrég elhunyt román rendezőre, Lucian Pintiliére, majd felhívta a színpadra a jazzfesztivált szervező Székely Roland franciatanárt, aki Doina Cornea tanítványa volt, amikor a Ceaușescu-rendszerrel is szembeszálló, törékeny irodalmárt 1983-ban kirúgták az egyetemről. Tanítvány mivoltára Székelyt a Szeku is veréssel tarkított kihallgatáson emlékeztette.
 
Székely Roland igyekezett megemlékezni a május 4-én elhunyt Cornea asszonyról, de megrendültsége átvette az irányítást, és patetikusan elkalandozott.
 
 
A baba c. film Doina Corneáról
 
Elkalandozós, mégis célirányos volt Marius Dumitru Șopterean 1993-as kisfilmje, amit Doina Corneáról készített. A baba című esszéfilm líraian egyensúlyozik Doina Cornea gyermekkori emlékei, rezsimellenes akciói és szelíd, de határozott megállapításai a Ion Iliescu-féle vezetés képmutatásáról és erőszakosságáról.
 
Az óriási képernyő is remekül egyensúlyozott a kitörni készülő viharban, amely végül úgy vonult el, hogy a kósza villámok se zavarták az estet, a nézők hátánál villogtak.
 
 
 
Némi eső csepergett, de az is stílusosan: pont akkor, amikor a képen látható Samuel Maoz izraeli rendező filmjében, a Foxtrotban is elkezdett esni az eső. 
 
Az abszurd felé is elhajló, de attól még nagyon is valós családi drámába fekete humort és animációt is sikerült belezsúfolni, mégsem esik szét. Viszont úgy odaüt, hogy a néző napokig kóvályog tőle. Vasárnap a Florin Piersic, június elsején a Mărăști moziban, június 3-án a Iulius Mall plázamozijában lehet megnézni. A 2010 óta TIFF-látogató rendezőt és a két főszereplőt vasárnap délután öttől lehet kérdőre fogni a fesztivál főtéri henyélőjében.
 
Mire tetszik még várni? Nyakunkon a szabadnapok, tessék menni a moziba be.

Hirdetés