Állítólag már nem szennyez a pataréti csurgalék

A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Hirdetés

A Kolozs megyei tanács szerint már nem szennyez a pataréti hulladéktároló, ugyanis a környezetszennyezés megállítása érdekében üzembe helyezték a fordított ozmózis rendszerű víztisztító berendezést.

„A pataréti hulladéktároló 70 éve működik, a folyamatos környezetszennyezésnek véget vetetünk elkezdődött a csurgalékvíz tisztítása! Jelenleg zajlik a fordított ozmózis rendszerű eljárás, a csurgalékvizet két medencében fogják fel. Az ülepítés után megmaradt iszapot, a koncentrátumot egy erre szakosodott vállalat fogja átvenni. A Kolozs megyei tanács ezáltal működésbe helyezte az ország első fordított ozmózisú rendszerét, amely hulladéktárolónál működik, az összes többi tároló szennyezi a környezetet működése során” – írja a tanács közleménye.

Az idézett forrás szerint a csurgalékvíz megszűrését követően egy tiszta, a környezetet kímélő folyadék kerülhet a tároló közelében található patakba.

Október 2-án a környezetvédelmi miniszter az nyilatkozta, hogy Kolozs megyében van a legtöbb, környezettel kapcsolatos probléma, és ezek közül a pataréti hulladéktároló ügye a leghangsúlyosabb.

Hirdetés

„Összesen hat nem EU-konform szeméttároló van a megyében, amelyeket be kell zárni, kettő esetében azonban még csak nem is kezdődött el ez a folyamat. Hogy Patarétről ne is beszéljünk. (…) Megengedhetetlen, hogy a szeméttelep felszámolása óta eltelt hét évben nem történt semmi. Lehet, hogy a jövőben egy nagyobb eső az utcára mossa majd a csurgalékot. Semmilyen felelősségérzet nincs a helyi hatóságokban, főleg a megyei tanácsban. Már rég intézkedéseket kellett volna hozniuk az ügyben. És ha most, a tizenkettedik órában sem ébrednek fel, más természetű problémákkal is szembesülniük kell majd” – tette hozzá akkor Gavrilescu. 

Hirdetés