Munkába állt Orbán Viktor negyedik kormánya

Az államfőtől megkapták a megbízólevelet, az Országgyűlésben letették az esküt, úgyhogy teljes jogú miniszterek.
Hirdetés

Letette az esküt az Országgyűlés előtt pénteken az új magyar kabinet, így immár hivatalosan is munkába állhat a negyedik Orbán-kormány.

Még reggel Áder János köztársasági elnök a megbízólevelek átadásával kinevezte a minisztereket, ezzel alakult meg hivatalosan az új kabinet.

A kormányban Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László nemzeti innovációs és technológiai miniszter lett. Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős, Süli János pedig a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormány munkájában. Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Trócsányi László az igazságügyi tárcát, Varga Mihály a Pénzügyminisztériumot vezeti.

A parlamenti eskütételt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök bemutatta az új tárcavezetőket, és rövid beszédet mondott.

A miniszterelnök európai horizontúnak is nevezte új kormányát. Úgy fogalmazott:

„a nemzetet szolgáljuk, de helyünk Európában van”.

A kormányfő hangsúlyozta: olyan embereket kért fel miniszternek, akiknek közös szenvedélye Magyarország, akik azt gondolják, hogy „a mi életünkben a legnagyobb dolog, hogy magyarnak születtünk”.

Hirdetés

Mint elmondta, politikai közösségének tagjai

bajtársi politikai közösséget alkotnak, és nem egymással versengő politikusok.

A miniszterelnök szerint Európát még hosszú évekig fenyegeti a népvándorlás és a tömeges migráció, ezért a határ szilárd őrizetére és a biztonsági kockázatok higgadt kezelésére van szükség.

Jelezte: új dolgokba kell belefogni és a biztató első nyolc év után is még csak a munka felénél tartanak.

 

Hirdetés