Felmérés: a románok többsége számára a centenárium semmit nem jelent

A nemzeti ünnepi rendezvények sem nagyon érdeklik az embereket.
Hirdetés

A románok több mint fele számára az Erdély Romániával való egyesülésének száz éves évfordulója semmit nem mond, a bukaresti megkérdezettek 60 százaléka számára semmit nem jelent a centenárium – derül ki a 2017-es Kulturális Barométerből, amit a kulturális minisztérium statisztikai intézete készített.

A hétfőn ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek fele soha nem vett részt semmilyen, a román nemzeti ünneppel kapcsolatos eseményen, csak hat százalékuk válaszolta, hogy az utóbbi öt évben minden évben ott volt. Viszont a válaszadók 21 százaléka a tévében követte a nemzeti ünnepi rendezvényeket.

A közösséghez tartozást tanulmányozó kérdésre (Melyik csoporthoz tartozónak érzi magát?), országos szinten a megkérdezettek 65 százaléka elsősorban a helyi közösséget, falut, várost jelölte meg, másodsorban a megyei kötődés (51%), illetve az országos hovatartozás (40%) következik.

Vintilă Mihăilescu szociológus „kellemesen meglepődött” az eredményen, mert „sokkal rosszabbra” számított, viszont Sergiu Nistor elnöki tanácsos úgy nyilatkozott, hogy a kulturális barométer eredményei „aggasztóak” és úgy vélekedett, hogy „a döntéshozóknak figyelembe kellene venniük a kutatás eredményeit”.

Hirdetés