Kinek jó az új kolozsvári buszos applikáció?

Több adatot kér, mint amennyi információt biztosít a tömegközlekedésről. És még jegyet sem lehet venni benne.
Hirdetés
Ma reggel hencegte el Emil Boc kolozsvári polgármester a Facebook-oldalán és egy rádióműsorban, hogy működik a tömegközlekedési vállalat (volt Ratuc, jelenleg CTP) saját mobilapplikációja, a CTP Cluj.
 
Micsoda jó hír, miután a Google Play Store-ban már hónapok, évek óta letölthető tíz másik tömegközlekedési alkalmazás a CTP járatainak órarendjével, jegyvásárlási lehetőséggel.
 
A vállalat saját applikációja azt ígéri, ha bekapcsoljuk a helymeghatározást, beütjük az úticélt, akkor megkapjuk a leggyorasbb, legrövidebb útvonalat, a legközelebbi megállóba érkező buszok, trolik valós érkezési idejét, hogy hány megállót kell mennünk, és onnan még hány métert kell gyalogolnunk.
 
Mindez akkor lehet hasznos, ha még csak ismerkedünk a város nem túl bonyolult tömegközlekedésével, és még a megállóba érkezés előtt tudni akarjuk, mikor ér oda a kiszemelt busz vagy troli. 
 
A tömegközlekedést rendszeresen használó kolozsváriaknak nem nyújt sok többletet az alkalmazás, buszjegyet ugyanúgy nem lehet vásárolni benne, mint a gyakran elromló, de legalább iszonyat lassan reagáló jegyautomatákból. A megállókba felszerelt ledes kijelzőkön pedig már hónapok óta látni lehet, mikor és milyen busz érkezik.
 
Cserébe viszont csomó személyes adatot kér a CTP alkalmazása. Regisztrálni lehet Facebook-felhasználóval – ha működne. Próbáltuk, de nem engedte az alkalmazás. Ha pedig az alkalmazáson belül szeretnénk saját fiókot létrehozni, akkor az olyan személyes adatokat is kér, amelyekről nem gondolnánk, hogy feltétlenül a tömegközlekedési vállalatra tartozik:
  • telefonszámot – minek, ha nem kötötték össze az applikációt az sms-es jegyvásárlással;
  • életkort – minek, ha korkedvezményes bérletet még sms-ben sem lehet venni;
  • nemet – minek, ha ez nem randialkalmazás;
  • foglalkozást – ??WTF CTP??
 
CTP alkalmazás
 
Nem sok ez egy kicsit?
 
 
CTP alkalmazás
 
A fordítást a Google Play követte el
 
Nem csoda, hogy a Google alkalmazásboltjában, ahonnan letölthető, eddig négy értékelést kapott, abból három 1-es. A lepontozók a hosszas és fölösleges adatokat kérő regisztrációt kifogásolják, illetve működésbeli hibákat sorolnak: rosszul lövi be az utazó helyét, bénán listázza a buszokat, irreálisan becsüli meg a buszok érkezési idejét.
 
Kösz, CTP! Kösz, Boc!

Hirdetés