harminc év
Szerző: Fall Sándor
2018. május 4. péntek, 11:03
A rendszerváltás szimbolikus pillanata még várat magára.

Meghalt Doina Cornea. Elment ez a kedves, apró, törékeny nő, akinek volt ereje szembefordulni Ceauşescuval és pribékjeivel, a bolygó egyik legidiótább és legkártékonyabb rendszerével. Közel harminc évet élt még az akkor rendszerváltásnak nevezett 1989 végi események után.

Egyre kevesebbet szerepelt a nyilvánosságban. Az 1990-es években gyakran lehetett látni a televízióban, hallani a rádióban, azonnal felismerhető vékony hangján mindig nagyon egyszerű dolgokat mondott, az igaz emberek ugyanis mindig nagyon egyszerű és gyakran kényelmetlen dolgokat mondanak. És Doina Cornea is mondott nem csak kényelmetlen, hanem – nagyon finoman fogalmazva – sokak által igencsak vitatott dolgokat, ám egyrészt a történelmi távlatok általában a hozzá hasonló embereket szokták igazolni, másrészt az vesse rájuk az első követ, aki szintén vállalta, hogy a Szekuritáté pincéiben leverjék a veséjét.

Mindig arról beszélt, hogy miként lehetne valahogy túllépni a 20. század második felének romániai pusztításain, hogyan lehetne visszatérni valamiféle normalitáshoz, méltányossághoz és szabadsághoz, és hogy a korábbi rendszert túlélő elemeket miért kellene végleg kiiktatni Románia politikai, társadalmi, gazdasági, szellemi életéből.

Aztán közszereplései ritkultak, azzal egyidejűleg, ahogy a társadalom kezdte elfelejteni a szocialista Aranykor nyomorúságát, ahogy a Ceauşescu-rezsim örökösei magukat demokratának álcázva magabiztosan megerősödtek az élet minden területén.

Most, 29 évvel Ceauşescu jelképesnek szánt halála után Doina Cornea távozása is szimbolikussá válik. Van ugyanis a rendszerváltásnak egy utolsó, szintén jelképes pillanata, amit már nem ért meg, pedig lehet, hogy megérdemelte volna. Bár ő egészen biztosan erőteljesen tiltakozott volna e felvetésre, de valahogy akkor lett volna kerekebb az ő története – és a mienk is – ha a dolgok a megfelelő sorrendben történnek. De hát így megy ez...

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26468
Daea és Teodorovici nagyot ment az európai parlamenti meghallgatáson. Hogy mást ne mondjunk.
Logikai bukfencével már nemcsak egy ország, hanem egész Európa előtt hozza magát kínos helyzetbe.
Sőt, Magyarországról is érkeznek telepes tapsifülesek Kovászna megyébe, ahol tárt karokkal várják őket.
Persze, ha mindez így van, akkor a helyzet egészen súlyos, de maga aszerző állítja, hogy nem lehet tudni, mi az igaz, mi a hamis.
Ezzel pedig bővülnek a látogatható részek a vajdahunyadi várban.
Ha már Năstase és Iliescu is bőgeti a szirénát, akkor talán tényleg baj van a román politika fősodrában.
Mindenki valakinek a valakije a közszférában, még egy takarítónőt sem lehet alkalmazni anélkül, hogy a párt ne szóljon bele, állítja Mihai Seplecan volt Kolozs megyei tanácselnök.
És akkor már miért ne rövidítenénk le a téli vakációjukat – vetette fel legújabb ötletét Ecaterina Andronescu.
Fogadják szeretettel szerkesztőségünk tagjainak szubjektív írásait hőseikről, helyeikről, érzéseikről, a Magyar Kultúra Napján.
Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Ha Ferenc pápát meghallgatni megy Csíksomlyóra, olyan mintha a pünkösdi búcsún venne részt.
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?