Úgy tűnik, most már rendszeresen lehet magyarul mozizni Erdélyben

Nemsokára a Valami Amerika 3. látható Nagyváradtól Sepsiszentgyörgyig a mozikban.
Hirdetés

A Kincsem és A Viszkis erdélyi sikerén felbuzdulva most a Valami Amerika-sorozat harmadik darabját hozza Erdélybe a Vándormozi és a Taylor Projects.

Herendi Gábor alkotását május 4-étől lehet megnézni a következő mozikban:

Arad – Cinema City,
Kolozsvár – Cinema City Iulius Mall,
Marosvásárhely – Cinema City Promenada Mall,
Nagyvárad – Cinema Palace,
Sepsiszentgyörgy – Művész Mozi (Cinema Arta),
Temesvár – Cinema City Shopping City.

Székelyudvarhelyen a romániai premier előtt, április 29-én vetítik a filmet a Stúdió Moziban.

A Valami Amerika első részét 2002-ben 529187, a folytatását 2008-ban 448738 néző látta a mozikban. Ezzel az eredménnyel Herendi Gábor két alkotása az 1990 óta készült magyar játékfilmek mezőnyében máig előkelő helyen szerepel.

A filmet májustól vetíti a Vándormozi is olyan erdélyi és partiumi településeken, ahol nem működik mozi.

 

 

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban egyébként egyre gyakoribb az anyanyelvű, azaz magyar szinkronos vagy feliratos filmek vetítése erdélyi mozikban. Január közepén hatályba lépett az a törvény, amely lehetővé teszi a nemzeti kisebbségek nyelvén szinkronizált vagy feliratozott alkotások nyilvános vetítését olyan mozikban, amelyek a film románul feliratozott vagy szinkronizált változatát is műsoron tartják az adott időszakban.

Az első fecske a Cine Europa nevű forgalmazó volt, amely egy magyarországi cég romániai leányvállalataként még 2016 végén elkezdte a román felirattal ellátott magyar szinkronos gyerekfilmek vetítését Erdélyben. Csakhogy a kedvezőtlen jogszabályi környezet miatt csak afféle „speciális alkalomként”, korai órában volt erre lehetőség, ami persze plusz erőfeszítést és költséget igényelt a vetítés kezdeményezői részéről – mondta el korábban a Főtérnek Nagy Csilla, a forgalmazó menedzsere.

A mozik eleinte gyanakvóak voltak, egyrészt mert attól tartottak, hogy törvényt sérthetnek és „ügy” lehet a dologból, másrészt mivel nem voltak meggyőződve arról, hogy piaci értelemben megéri. Mostanra úgy tűnik, hogy a sorozatos telt házak meggyőzték a romániai mozik üzemeltetőit, hogy megéri mind magyar gyártású, mind magyar feliratos vagy szinkronos filmeket vetíteni azokon a településeken, ahol jelentősebb magyar közösség él.

Hirdetés