Nem elég a tanárok bérére kiutalt pénz Hargita megyében

Ezért a prefektus és a főtanfelügyelő is a több pénzt kér.
Hirdetés

Megdöbbentő helyzet állt elő Hargita megyében: az oktatási minisztérium által kiutalt pénzösszeg nem volt elegendő a megye tanügyi alkalmazottainak márciusi béreire. A prefektus és a megyei tanfelügyelőség a helyzet megoldását sürgeti.

Jean-Adrian Andrei, a megye prefektusa közölte, felkérte az oktatási minisztériumot a probléma orvoslására. Kiderült ugyanis, alaposan elszámolták magukat: a márciusi bérekre 2,9 millió lejjel kevesebbet utaltak ki, mint amennyire szükség lett volna.

A prefektus azt is elmondta, hogy mind a speciális, mind a közoktatásban dolgozók esetében a bérkeret egyharmada az erre jóváhagyott költségvetésnek, és

nem fedezi a tanintézetek szükségleteit, főleg úgy, hogy átlagosan 20 százalékkal emelték a fizetéseket,

Petru Gârbea főtanfelügyelő szerint a tanügyminisztérium által kiutalt összeget a fejkvóta alapján számolták ki, azonban ez – a helyi jellegzetességek miatt – Hargita megye számára nem elégséges.

„A mi iskoláink kisebbek, kevesebb a diák is, a vidéki iskolák nem egy épületben működnek, a központi intézmény alárendeltségébe több egység tartozik, amelyek kicsik, és távol vannak egymástól. Az 5-8. osztályos diákokat kisbusszal szállítjuk, de az óvodásokat és 1-4. osztályosokat nehéz és veszélyes szállítani, amit nem igazán értenek meg. Ez egy helyi jellegzetesség, amelyet figyelembe kellene venniük” – magyarázta a főtanfelügyelő.

Hirdetés

Az oktatási tárcához benyújtott igénylések nyomán az alapok egy részét átutalták, de

még szükség volna mintegy 500.000 lejre.

A főtanfelügyelő arról tájékoztatott, hogy az alkalmazottak megkapták fizetésüket, a tb-járulék befizetése terén azonban vannak elmaradások. Hozzátette, leépítésekre is lehet számítani, hogy csökkentsék a személyzeti kiadásokat. Ugyanakkor azt kérik a minisztériumtól, hogy gondolják újra a fejkvótarendszert.

Hirdetés