Nálunk, a Kelet-Balkánon és Magyarországon él a legtöbb szegény

Az Eurostat mérte meg a nélkülözést, és viszonyította az összlakosság számához.
Hirdetés
Az Európai Unió lakosságának 6,7%-a (33 millió személy) súlyos anyagi nélkülözésben élt tavaly – mutat rá keddi jelentésében az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. Romániában a lakosság 19,4%-a élt 2017-ben alapvető anyagi javaktól súlyosan megfosztottan. 
 
Ennél csak Bulgáriában (30%) és Görögországban (21,1%) volt nagyobb az anyagi deprivációban élők aránya, a negyedik helyet Magyarország foglalja el, 14,5%-os aránnyal.
 
A lista másik végén Svédország, Luxemburg, Finnország és Hollandia található, ahol a lakosság kevesebb mint 3 százalékát érintette az anyagi depriváció 2017-ben.
 
 
Az Unió statisztikai hivatala szerint azok sorolhatók a súlyos anyagi nélkülözésben élők közé, akikre az alábbi állítások közül legalább négy igaz: 
  • nem tudják időben kifizetni a számláikat, 
  • nincs pénzük megfelelő fűtésre, 
  • képtelenek váratlan kiadásokat fedezni, 
  • nem tudnak rendszeresen húst vásárolni, 
  • nem tudnak egy hétre nyaralni menni, 
  • nem tudnak televíziót, mosógépet, telefont, autót vásárolni.
A jelentés szerint a vizsgált országok nagy részében 2016-hoz képest tavaly csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya. A legnagyobb mértékű mérséklődést Romániában (a 2016-ban regisztrált 23,8%-ról 19,4%-ra), Olaszországban (12,1%-ról 9,2%-ra), Horvátországban (12,5%-ról 10,3%-ra), Bulgáriában (31,9%-ról 30%-ra) és Cipruson 13,6%-ról 11,7%-ra) észlelték. 
 
Kivételt csak Dánia és Hollandia képez. Dániában a 2016-ban jegyzett 2,6 százalékról tavaly 3,1 százalékra nőtt a súlyos nélkülözésben élők aránya, Hollandiában pedig változatlanul 2,6%-os maradt.

Hirdetés