Románia költ a legkevesebbet az egészségügyre Európában

A romániai egészségügy állapotának súlyosságára az európai statisztikák mutatnak rá.
Hirdetés

Idén is közzé tette az EU tagországait rangsoroló egészségügyi statisztikáját az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat), mely nem okoz különösebb meglepetést: ahogyan a tavaly is, Románia az utolsó helyen szerepel az egy főre eső egészségügyi költségek tekintetében. Míg például a listát vezető Luxemburg évente több mint 5 500 eurót fordít lakosonként az egészségügyi kiadásokra, addig Románia mindössze 400 eurót.

Romániát még Bulgária is lekörözi, ahol ez az összeg meghaladja az 500 eurót. A középmezőnyben Olaszország és Spanyolország található. Ezekben az országokban 2000 euró felett költenek egészségügyre.

A román szakértőket sem lepte meg a statisztikai adat, hiszen lépten-nyomon megmutatkozik az egészségügy hiányossága a szolgáltatások minőségén, az infrastruktúra állapotán, a gyógyszer- és szakemberhiányban. A 400 euróból egy beteg egész éves ellátását biztosítani kellene, beleértve a kórházi költségeket, a gyógyszereket, a kivizsgálások és az esetleges sebészeti beavatkozások költségeit. Ehhez képest sok beteg a saját bőrén tapasztalja, hogy azért nem részesül egyes – elviekben ingyenes – szolgáltatásokból vagy támogatott gyógyszerekből, mert elfogyott a keret. Mindez azzal áll összefüggésben, hogy alacsony a bruttó nemzeti össztermék egészségügyre fordított százalékaránya, ugyanakkor a legtöbb beteget a kórházak, a járóbeteg szakrendelők, végül pedig a háziorvosok látják el, miközben a sorrend éppen fordítva kellene legyen.

 

Hirdetés