Erről szól a hírszerzés és a legfőbb ügyészség között megkötött titkos paktum

A SRI pénteken nyilvánosságra hozta a hírhedt megállapodást.
Hirdetés

A nemzetbiztonság védelmét szolgáló együttműködésről szól az az eredetileg szigorúan titkosnak minősített megállapodás, amelyet még 2009-ben kötött a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a legfőbb ügyészséggel, és amelyet az miniszterelnök, illetve az igazságügy-miniszter felkérése nyomán pénteken hozott nyilvánosságra a SRI.

A két intézmény akkori vezetője, Laura Codruța Kövesi, illetve George Maior, valamint helyetteseik, Tiberiu Nițu és Florian Coldea által is aláírt, 18 oldalas megállapodás értelmében a felek törvényben meghatározott jogköreik szerint együttműködnek a nemzetbiztonságot fenyegető cselekedetek, a terrortámadások és egyéb súlyos bűncselekmények megelőzését szolgáló információk felhasználásában.

A megállapodás szerint a felek a jogállamiság elvét szem előtt tartva működnek együtt. Az ügyészség feladatai között felsorolják, hogy az illetékes ügyészeknek ki kell vizsgálniuk a hírszerzés által jelzett gyanús eseteket, és írásban kell engedélyt kérniük a legfelsőbb bírság elnökétől ahhoz, hogy lefolytathassák az információszerzéshez szükséges műveleteket. Az ügyészség azt is vállalta, hogy 60 napon belül tájékoztatja a hírszerzést a jelzett ügyekben lefolytatott vizsgálatok eredményeiről. Arra is ígéretet tett, hogy haladéktalanul

tájékoztatja a SRI-t minden olyan információról, amely segíthet a nemzetbiztonságot érintő fenyegetések elhárításában,

mint ahogy arra is, hogy a közös műveletek során nem fedik fel a közreműködő SRI-munkatársak kilétét.

A SRI azt vállalta, hogy elvégzi a szükséges adatgyűjtési tevékenységet, biztosítja az ehhez szükséges személyzeti és műszaki hátteret, és az ügyészség rendelkezésére bocsátja a vizsgált ügyekre vonatkozó adatokat.

A megállapodás bevezetőjében felsorolják mindazon törvényeket és határozatokat, amelyek lehetővé teszik az együttműködést, többek között a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) 2004-es vonatkozó határozatát, amely konkrétan

a SRI és a legfőbb ügyészség együttműködésének engedélyezéséről szól a nemzetbiztonságot érintő ügyekben.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a SRI és az ügyészségek között megkötött megállapodások nyilvánosságra hozatalát Viorica Dăncilă miniszterelnök kérte. A miniszterelnök azért tartja fontosnak ezt a lépést, mert „hatalmas érdeklődés mutatkozik” bizonyos dolgok tisztázása iránt, amelyek befolyásolják Románia demokratikus államként való működését, amelyben az államhatalmi ágak egymástól függetlenül működnek. A miniszterelnök kérése a törvény azon előírásán alapszik, amely szerint tilos államtitoknak minősíteni olyan információkat, amelyek esetleges törvényszegést lepleznének.

A kormányfő kérése nyomán Tudorel Toader igazságügy-miniszter hivatalosan is felkérte a legfőbb ügyészséget a dokumentumok titkosságának feloldására., amely a héten jelezte, hogy ennek nincs akadálya.

Korábban az elnöki hivatal közleményben cáfolta azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint az államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött az SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA).

Hirdetés