Iohannis: nincs miért sürgetni a népszavazást arról, hogy csak egy nő és egy férfi alkothat családot

Az államfő nincs meggyőződve arról, hogy májusban kéne dönteniük a polgároknak.
Hirdetés

Lehűtötte a kormányoldal politikusainak kedélyét Klaus Iohannis államfő, aki szerint csak lassan a testtel a család fogalmának meghatározásáról szóló népszavazással.

Az elnököt szerdán kérdezték újságírók arról, mit szól a kormány frissen nyilvánosságra került szándékához, miszerint májusban kívánják megrendezni az azonos neműek házasságának alkotmányban rögzített tiltásáról szóló népszavazást.

Az államfő válaszából kiderült: csöppet sincs meggyőződve, hogy a megjelölt időszak alkalmas a referendumra.

„Szép hónap a május, de nem tudom, hogy a referendumra is alkalmas-e. (…) Nem hinném, hogy ok van a sietségre” – fogalmazott Iohannis.

Mint megírtuk, Paul Stănescu kormányfőhelyettes hétfőn dobta be a májusi népszavazás ötletét.

A Koalíció a családért nevű civil és egyházi szövetség két évvel ezelőtt nyújtotta be a parlamentben a hagyományos családmodellre vonatkozó alkotmánymódosító kezdeményezését, amelyet három millió aláírással is megtámogatott és amely szerint családot csakis egy férfi és egy nő alkothat.

Hirdetés

A PSD azt szerette volna, ha a referendumot még a tavalyi év végén le lehetett volna bonyolítani, ám közben az alkotmánybíróság elkaszálta a törvényt, így a tervek meghiúsultak.

Klaus Iohannis egyébként már korábban is jelezte, nem feltétlenül ért egyet a kezdeményezéssel, amikor a vallási fanatizmustól óvott és toleranciára intett.

 

Hirdetés