Májusban szavazhatunk arról, hogy csak egy nő és egy férfi alkothat családot

Legalábbis az egyik miniszterelnök-helyettes szerint.
Hirdetés

Májusban kellene tartani a referendumot a hagyományos – férfi-nő – családmodell alkotmányos rögzítéséről – jelentette ki Paul Stănescu kormányfőhelyettes.

Stănescu, aki egyben a PSD alelnöke, a párt országos politikai tanácsának hétfői ülésére igyekezve mondta ezt újságíróknak.

A Koalíció a családért nevű civil és egyházi szövetség két évvel ezelőtt nyújtotta be a parlamentben a hagyományos családmodellre vonatkozó alkotmánymódosító kezdeményezését, amelyet három millió aláírással is megtámogatott és amely szerint családot csakis egy férfi és egy nő alkothat.

A PSD azt szerette volna, hogy a referendumot még a tavalyi év végén le lehetett volna bonyolítani, ám közben az alkotmánybíróság elkaszálta a törvényt, így a tervek meghiúsultak.

Egyes civil szervezetek és ellenzéki médiumok azzal vádolják a PSD-t, hogy politikusai korrupciós botrányairól, a kormány gazdaságpolitikai „kapkodásáról” próbálja elterelni a figyelmet egy „álproblémával”, a család meghatározásának módosítására szorítkozó alkotmánymódosítás pedig szerintük visszalépést jelentene az emberi jogok romániai érvényesítésének terén.

Hirdetés