A román királyi család egymillió lej kártérítést követel a román államtól

Mert nem tudják kitermelni a fát a környezetvédelmi területekké nyilvánított erdőikből.
Hirdetés

A dolog úgy áll, hogy a román királyi háznak van körülbelül 1300 hektárnyi erdője a soborsini birtokán, Arad megyében. És ilyen alapon, tulajdonosként, joguk van bizonyos mennyiségű faanyag kitermelésére.

Pontosabban joguk lenne, ugyanis a román állam környezetvédelmi területté nyilvánította a soborsini királyi kastély környékén elterülő királyi birtokon levő erdőket. És a környezetvédelmi területekről tilos fát kitermelni.

És nem ez az egyetlen olyan erdő, amelyhez a román királyi ház nem nyúlhat hozzá: a Brassó és Prahova megyében levő, hasonló jogállású erdőkkel ugyanez a helyzet.

Persze, a román állam ilyen esetekben kártérítést szokott adni, egy 2017-es kormányhatározat értelmében. Ezt a lehetőséget a királyi ház ki is használja. A kártérítési igényt annak idején még maga I. Mihály király fogalmazta meg. Az ő halála után örökösei, Margit, Elena, Sofia és Maria hercegnők vették át az ügyet. Nem zsebpénzről van szó: a királyi ház több mint egymillió lej kártérítést követel.

A soborsini erdők perének a Bihar megyei törvényszéken kellett volna elkezdődnie, ám a törvényszék kijelentette, nem illetékes a per lefolytatásában, így aztán az ügy átkerült a nagyváradi táblabíróságra. Az első tárgyalás időpontja május 2.

Hirdetés