Nocsak: magyar EU-tisztviselő adott tanácsokat a függetlenedni akaró katalánoknak

Az El Mundo szerint Székely P. István arra vonatkozó ötletekkel állt elő, hogy lehetne az EU-val elfogadtatni a katalán önállóságot.
Hirdetés

Székely P. István Magas beosztású magyar uniós tisztviselő adott tanácsot a katalán szakadároknak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió számára elfogadható módon tudják képviselni a függetlenség ügyét – írta szerdán az El Mundo című spanyol napilap, hivatkozva katalán függetlenségpárti tisztviselők levelezésre, amelyet a spanyol csendőrség foglalt le.

A cikk szerint Pere Aragonés, a katalán kormány gazdasági tanácsosának, Oriol Junquerasnak a helyettese, 2017 júniusában pozitívnak nevezte a Székely P. Istvánnal, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága egyik igazgatójával tartott találkozót.

Aragonés munkatársainak hangsúlyozta teljes egyetértését Székely P. Istvánnal, aki

úgy vélte, a függetlenségi projektnek „van helye az Európai Unióban”

de megfelelő érveket kellene használnia ahhoz, hogy „megszerezze a nagy uniós országok támogatását”, és azt javasolta: hagyják el a „Spanyolország kifoszt minket” szlogent, mert az nem hihető, ellenben több lehetőséget látott a bírósági zaklatások üzenetének hangsúlyozásában.

Az El Mundo szerint a magyar tisztviselő, aki a különböző tagállamok gazdaságpolitikájának felülvizsgálatáért felelős, nem tölt be olyan magas pozíciót, amely miatt a spanyol kormány nyugtalankodna, de támogatása mégis bizonyos jelentőséggel bír.

Az Európai Bizottság egyik hivatalos szóvivője a spanyol napilapnak úgy kommentálta az értesülést, hogy

Székely magántalálkozót folytatott Natalia Masszal, a gazdasági tanácsos elemzéssel foglalkozó csapatának főigazgatójával.

Valamint a magyar tisztviselő nem emlékszik, hogy mondta a feltételezett észrevételeket.

Hirdetés

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság álláspontja Katalóniáról jól ismert, nincs mit hozzátenniük. A testület nem támogatja a katalán függetlenségi törekvéseket.

Az El Mundo azt is közölte: Székely P. István, aki a Twitter-oldalán szimpátiaüzeneteket fogalmazott meg Katalónia felé, munkája során nem foglalkozik Spanyolországgal.

Székely Twitter-oldala nem elérhető, ettől függetlenül a közösségi oldalon több spanyol polgár is nekiesett a tisztségviselőnek, magyarázatot követelve tettére, vagy csak egyszerűen szégyenletesnek nevezve azt.
 

Hirdetés