Tömegek követelték Moldova egyesülését Romániával Chișinău-ban

Igor Dodon moldovai elnököt azonban nem hatotta meg a fővárosi nagygyűlés: nagy lufinak nevezte az unionizmust.
Hirdetés

Egyes források szerint tízezrek, az óvatosabbak szerint több ezren tüntettek vasárnap a Moldovai Köztársaság fővárosában, Chișinău-ban. A rendezvényre Besszarábia Romániával való egyesülésének centenáriumának (1918. május 27.) alkalmából került sor.

A felvonulók gyakorlatilag ugyanazt követelték, amit száz évvel ezelőtt: uniót az anyaországgal. A nagygyűlésen jelen volt többek között Traian Băsescu, Románia volt elnöke, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, valamint több romániai város polgármestere.

Az idei évben több mint 140 moldovai település szavazta meg az uniót Romániával. A szimbolikusnak induló mozgalom idővel politikai irányt vett. A becslések szerint a moldovai települések körülbelül 60 %-a csatlakozik az unionista mozgalomhoz az idei év végéig. Jelentős változásról lehet beszélni, hiszen 2009-ben még a lakosság alig 10 %-a mert beszélni az egyesülésről.

A közeljövőben közvitát szerveznek a Moldovai Köztársaság Romániával való egyesülése kapcsán. Egy egyesületekből álló csoportosulás elindította az ehhez szükséges jogi procedúrát. A közvita lenne az első lépés egy unionista népszavazás felé.

Hirdetés

Traian Băsescu román exelnök arról beszélt, hogy a románok még mindig a szörnyűséges Ribbentrop-Molotov paktum következményeit szenvedik, úgy élnek, ahogy annak idején Hitler és Sztálin akarta. Ebből márpedig elég! Băsescu felszólította a Moldovai Köztársaság és Románia parlamentjeit, sürgősen szavazzák meg az egyesülést.

Igor Dodon moldovai elnököt viszont egyáltalán nem hatotta meg a vasárnapi unionista nagygyűlés. Banális kisebbségi tüntetésnek nevezte a rendezvényt, mulatós zenészekkel és bágyatag beszédekkel. Persze, figyelmeztetett a moldovai elnök, az unionizmus újabb kudarca ellenére el kell ítélni a moldovai tájakat fertőző politikai járványt. Dodon szerint az egész mizériáért a kormány a felelős. Naiv és opportunista figuráknak nevezte a nagygyűlés résztvevőit, akiket néhány hazaáruló politikus irányít. Az unionizmus egy lufi, amely szépen leereszt, mihelyst elmúlik a centenárium éve.

A Gagauz Autonóm Tartományban viszont az Öregek Tanácsa bejelentette: antiunionista ellenmegmozdulásra kerül sor május 27-én, Ceadîr-Lunga településen. Vasile Arnaut, az Öregek Tanácsának elnöke kijelentette, Gagauziának küzdenie kell az államellenes csoportok ellen, amelyek az „úgynevezett” egyesülésért hajtanak.

Hirdetés