Szombaton nyugodtabb lélekkel szabálytalankodhat a hazai közutakon

Ugyanis több ezer rendőr Bukarestbe ment tüntetni.
Hirdetés

A rendőrök és fegyőrök nagy méretű tiltakozása a román belügyminisztérium előtt kezdődött. Szombat reggel kilenckor már több tucatnyi tüntető gyülekezett az épület előtt. Számuk idővel egyre nőtt, 11 óra körül olyan 4000 rendőr és fegyőr fejezte ki elégedetlenségét jó hangosan. Aztán dél körül a menet elindult a kormány épülete felé. Megjegyzendő: a belügyminisztérium illetékesei nem álltak szóba a szakszervezeti vezetőkkel.

A rendőröknek elsősorban abból van elegük, hogy még mindig úgy fizetik őket, mint 2009-ben, de a munkát 2018-ban kell elvégezniük. A munkakörülmények sem fényesek, ezzel sincsenek megelégedve a tüntetők. 

A Carmen Dan vezette belügyminisztérium nem fogadta ugyan a szakszervezeti vezetőket, de közzétett egy nyilatkozatot, amelyben jelzi, hogy a közalkalmazottak béremelése szakaszokban zajlik, 2022-ig. Érthető módon minden közalkalmazott szeretne bekerülni az első béremelési szakaszokba, de ez lehetetlen, érthető költségvetési akadályok okán.

A szakasos béremelések ellenére, a rendőrök és katonák bére 2017 októberében 10 %-kal nőtt, aztán 2018 januárjában 4–5 %-kal nőtt a nettó bérük, 28 000 rendőr esetében pedig egyes pótlékok is, 5 vagy 10 %-kal. Egy kezdő rendőr legalacsonyabb fizetése 1373 lejről (2016) 1776 lejre nőtt (2018), ehhez jön az élelmiszerpótlék (990 lej), a felszereléspótlék (250 lej) és egyéb pótlékok, eset szerint.

A nem vezető beosztású rendőrök nettó fizetése 1909 és 6777 lej között mozog, ehhez jön az élelmiszerpótlék (990 lej), a felszereléspótlék (250 lej) és egyéb pótlékok, eset szerint.

Hirdetés

A vezető beosztású rendőrök nettó fizetése 2600 és 11 000 lej között mozog, ehhez jön az élelmiszerpótlék (990 lej), a felszereléspótlék (250 lej) és egyéb pótlékok, eset szerint.

A szabad- és ünnepnapokon végzett munkáért 75 %-os pótdíjazás jár. És egyáltalán, gyöngyélet lesz a rendőrélet, a minisztérium szerint: a hét közben végzett túlórázásért szintén külön megfizetik a rend éber őreit, 120 millió lej értékben vesznek nekik vadiúj gépkocsikat, kilenc millió lejt költenek a rendőrőrsök felújítására, kapnak golyóálló mellényeket, sisakokat és pajzsokat. Sőt, új munkaerőt is felvesznek.

Szóval, sztrájk van, ígéretek vannak. Hogy milyen lesz a rendőrjövő, az hamarosan kiderül.

Hirdetés