Jobb a helyzet Köpecen, de még nem múlt el az árvízveszély

A gátat megerősítették, a víz szintje csökken.
Hirdetés

Javulóban a helyzet, múlóban a veszély a háromszéki Köpecen, ahol az elmúlt napokban a lakosság egy részét evakuálni kellett, fennállt ugyanis a veszély, hogy az Olt folyón levonuló árhullám miatt átszakad a települést védő gát.

A Kovászna megyei katasztrófavédelem szóvivője, Marius Tolvaj elmondta, péntekre virradóra a tűzoltók óránként megvizsgálták a gátat, és arra a megállapításra jutottak, hogy a víz szintje csökkenőben van.

A katasztrófa elkerüléséhez hozzájárult, hogy

a gátat homokzsákokkal erősítették meg, illetve magasították, így elejét vették a vízbetörésnek

Mint megírtuk, a veszély miatt az önkormányzat utasítást adott az érintett polgárok evakuálására, de sokan nem voltak hajlandóak elhagyni otthonukat, pedig még Carmen Dan belügyminiszter és Raed Arafat, a katasztrófavédelem országos vezetője is a helyszínen próbálta őket meggyőzni.

Carmen Dan egyébként a látogatás után egy rosszmájú megjegyzést is megengedett magának, mondván: azt tapasztalta, hogy a veszélyeztetett településen többen is a kocsmában múlatták az időt ahelyett, hogy az árvízvédelmi munkálatokban segítettek volna.

„Néhányukkal elbeszélgettem, talán egyesek március 15-ét ünnepelték, mások meg nem Legalább szolidárisak voltak, ez is fontos” –

írta közösségi oldalán.

A Baróthoz tartozó településen azért nem lankad a készültség, az árvízveszély ugyanis még nem múlt el: pénteken 12 óráig továbbra is narancssárga esőriasztás van érvényben.

Az áradások egyébként egész Kovászna megyében jelentős károkat okoztak.

Hirdetés

A belügyminisztérium csütörtök esti összesítése szerint 14 megye 38 településén tett kárt az árvíz.

Az érintett megyék Brassó, Bákó, Călăraşi, Kovászna, Dâmboviţa, Giurgiu, Hargita, Maros, Prahova, Szeben, Teleorman, Vaslui és Vrancea.

A legsúlyosabb helyzet a Kovászna megyei Köpecen és a Brassó megyei Ágostonfalván alakult ki, ahol több tucat családot kilakoltattak.

Ágostonfalván megerősítették az Olt gátját.

Országos szinten 3 országutat, 9 megyei utat és egy vasúti szakaszt kellett lezárni. 235 gazdaságot, 15 melléképületet, 622 kutat, 4 házat, 9 pallót és 23 pincét öntött el az ár.

Mintegy 5000 tűzoltó és rendőr 2300 eszközzel segíti a lakosságot.

Hirdetés