Igor Dodon antiunionista óriásplakátokba csomagolta Moldovát

Teljes gőzzel és abszurd felhangokkal folyik a polgárháborús kakaskodás a Pruton túl. Máris meséljük.
Hirdetés

Ugye, az már nem hír, hogy 2018-ban kirobbant az unionista járvány a Moldovai Köztársaság románok lakta vidékein. Pár hét leforgása alatt több mint 100 moldovai település egyesült szimbolikusan az anyaországgal. Csatlakozott hozzájuk egy Beszterce-Naszód megyei település, illetve Iași városa, a határon innenről. És a dolog odáig fajult, hogy szombaton az egyesülő települések polgármesterei találkoztak Iași-ban, aláírtak egy egyesülési memorandumot és megalakították az Unionista Önkormányzati Vezetők Ligáját.

Habként az unionista tortán, kiderült, hogy Igor Dodon szülőfalujának (Sadova) polgármestere is beállt az egyesülést kiáltók közé. Szintén szombaton. 

És akkor most jön az abszurd. Sadova volt polgármestere (tudják követni, ugye?), aki unionista és Dodon-szimpatizáns is egyben, magához ragadta a szót a szombati gyűlésen és kijelentette: ha majd Moldova egyesül Romániával, ő kész megszavazni Igor Dodont Románia elnökének. Minden világos, nem?

Igor Dodon elnök persze nem az az ember, aki az ilyen akciókat szó nélkül hagyja. Már korábban berúgta az antiunionista motorokat, de most magasabb sebességfokozatra kapcsolt. Parancsára óriásplakátokkal ragasztották tele az országot, amelyeken ez a felirat áll: Az unionizmus elmúlik, a Haza marad!

Hirdetés

Facebook-bejegyzésében pedig Dodon arról beszél, hogy az idő majd meggyógyítja ezt a kórságot. Az unionisták egy beteljesületlen álommal maradnak. Meg az életre szóló szégyennel, hogy elárulták a népet és az országot, ahol születtek.

Egyelőre így néz ki az (anti)unionista front. Már csak egy költői kérdésünk van, ami magunkra vonatkozik: vajon hogy reagálna a román csúcsvezetés, ha a romániai magyar települések kezdenének sorra jelképesen egyesülni Magyarországgal? Egy viccet elsütöttünk már a dologgal kapcsolatban. De mi lenne, ha tényleg… ?

Hirdetés